Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изхвърлете вредните и токсични неща от дома си

08 февруари 2021, 15:30 часа

Замисляте ли се, че ежедневно биваме обградени от какви ли не вредни и токсични вещества? Ако навън този процес трудно може да бъде контролиран, то в дома ни не е така. Сами решаваме какво да задържим и какво да изхвърлим, така че да си осигурим по-добра и здравословна среда за живот.

Вредни ли са съвременните монитори и мобилни устройства за зрението?

Ето и списък с няколко вредни и токсични неща, от които е добре да се лишим незабавно:

Съдове с незалепващо покритие

Всички тези тенджери, тави и тигани са част от всяко едно домакинство. В началото, когато се появяват за пръв път на пазара, потребителите ахват от възхищение. Те били сигурни, че с тяхното присъствие в кухнята, всичко ще се случва много по-гладко и безпроблемно.

Малцина обаче са наясно с нещо много важно, свързано с материалите, от които бива изработено покритието на съдовете. Веществото polytetrafluoroethylene, съкратено PTFE, след като бъде нагрято, освобождава токсични съединения. Те могат да доведат до множество заболявания, като рак, проблеми с кожата и много други.

Пластмасови бутилки

Пластмасовите бутилки са известни с веществата, които отделят във водата. Хората са наясно с вредата от тях, но като че ли за момент забравят и продължават да ги купуват и внасят в дома си. Сега е моментът да разчистите всичко токсично и вредно и да се погрижите за здравето на цялото си семейство.

Забравете за поставяне на пластмасата в микровълнова фурна. По възможност купувайте стъклени бутилки или консумирайте вода от кана с филтър.

5 неща, които са по-вредни от цигарите

Антибактериални продукти

Наясно сме с това, че в днешно време хората са задължавани непрестанно да използват всевъзможни антибактериални гелове, сапуни, лосиони. Това е един от начините да предпазим себе си и околните от съществуващия вирус.

Добре е обаче да погледнем и от друг ъгъл над тези продукти. Колкото полза извличаме от тях, толкова и бихме могли да си навредим. В един момент бактериите стават резистентни към продуктите, подобно на антибиотиците.

Антибактериалните продукти могат сериозно да увредят кожата, тъй като съставът им е агресивен. Водят до изсушаване, причиняване на сърбеж, дразнения и други неприятни последици.

Найлонови торби

Найлонът се разгражда в продължение на 300 години. Ако искате да опазите планетата, най-добре заложете на хартиени или текстилни торби за пазар. Не е толкова сложно да си изградите навик и винаги в дамската си чанта да носите по една такава торба.

Те са за многократна употреба и в тях успявате да поберете всички покупки. Не губете време, а изхвърлете найлоновите пликове и ще изпитате истинско удовлетворение от приноса си!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес