Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избягвайте ги: храни и напитки, които причиняват газове и подуване на корема

21 октомври 2023, 18:39 часа

Газовете и подуването на корема са често срещани храносмилателни проблеми, които много хора изпитват след консумация на определени храни. Разбирането на виновниците за тези неразположения може да помогне на хората да направят по-здравословен избор на хранителен режим и да облекчат симптомите си. Известно е, че няколко храни предизвикват газове и подуване на корема, а разпознаването им може да доведе до по-съзнателни хранителни навици.

Една значителна група храни, предизвикващи газове, включва бобови растения като боб, леща и нахут. Тези храни съдържат сложни въглехидрати и фибри, които човешкото тяло не може да усвои напълно. Когато тези несмлени компоненти достигнат до дебелото черво, чревните бактерии ги разграждат, като в този процес се образуват газове. По подобен начин кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и карфиол съдържат въглехидрат, наречен рафиноза, който може да създаде газове по време на храносмилането. Въпреки че тези зеленчуци са хранителни, прекомерната им консумация може да доведе до подуване на корема.

Избягвайте тези храни при проблеми със стомаха!

Млечните продукти, особено при хора с непоносимост към лактоза, могат да бъдат основен източник на газове и подуване на корема. Непоносимостта към лактоза се проявява, когато в организма липсва ензимът лактаза, необходим за разграждането на лактозата - захарта, която се съдържа в млякото и другите млечни продукти. Без достатъчно лактаза неразградената лактоза ферментира в дебелото черво, което води до газове и подуване на корема.

Газираните напитки, включително содата и газираната вода, вкарват въглероден диоксид в храносмилателната система, което води до натрупване на газове в стомаха и червата. Освен това е известно, че изкуствените подсладители като сорбитол и ксилитол, които се съдържат в дъвките и бонбоните без захар, причиняват храносмилателни смущения при някои хора. Тези подсладители не се абсорбират напълно в тънките черва и могат да ферментират в дебелото черво, което води до газове и подуване на корема.

Страдате от подут корем и газове – избягвайте тези храни и напитки

В допълнение към конкретните хранителни продукти, начинът на консумиране на храната също може да допринесе за образуването на газове и подуване на корема. Прекалено бързото хранене, преяждането и дъвченето на дъвка могат да доведат до поглъщане на въздух, който се натрупва в храносмилателния тракт и причинява подуване на корема. Мазните храни могат да забавят изпразването на стомаха, което води до по-дълго задържане на храната в стомаха и потенциално до подуване на корема и дискомфорт.

Хората, които изпитват газове и подуване на корема, трябва да обмислят воденето на хранителен дневник, за да установят конкретните причинители. Като обръщат внимание на диетата и хранителните си навици, хората могат да направят информиран избор, за да сведат до минимум тези неприятни симптоми. Ако проблемите продължават, консултацията с доставчик на здравни услуги или с регистриран диетолог може да предостави персонализирани насоки за справяне с храносмилателните проблеми и насърчаване на цялостното здраве на червата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес