Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идеално чисти прозорци с домашни средства

09 февруари 2021, 15:10 часа

С всеки изминал ден пролетта наближава все повече. В много домове започват да се правят планове за основното пролетно почистване. Сега е моментът на дебелите завивки и кувертюрите, на кухненските шкафове и гардеробите, на изпирането на щорите и завесите.

Важна част от едно основно почистване на дома са прозорците. Когато са идеално измити, целият дом просто заблестява и усещането за чистота и свежест се засилва неимоверно много. Чистенето на прозорци в никакъв случай не е фасулка работа. То си има своите стандартни и по-нестандартни процедури.

Предлагаме на вашето внимание няколко страхотни трика, благодарение на които само с домашни средства ще улесните значително вашата задача по почистването на стъклата на прозорците. Ефектът им е поразителен и са много евтини.

Домашна смес от нишесте и оцет

Смесете една чаша бял оцет с една чаша вода и към тях прибавете 1 лъжица картофено нишесте. С получената смес напръскайте навсякъде прозорците и след това измийте. Буквално ще заблестят от чистота. 

Стар бабин трик с чай

Точно така! Някога бабите са използвали чая както за пиене, така и за почистване на прозорци. Това е актуално и днес. Необходими са ви 1 лимон и 2 пакетчета черен чай. Приготвя се лесно: направете в една чаша чай от двете торбички, както обикновено. Оставете да престой 15 минути и изсипете лимоновия сок. Почистете с полученото прозорците, но без да използвате кърпа! Най-подходящи са обикновените вестници. С тях полирането има най-голям ефект.

Тайната тук е, че лимонената киселина разтваря изсушените капчици вода и варовика. Блясъкът на прозорците става неотразим и се запазва за дълго време. 

Шампоан за къпане

Вероятно повечето от вас не са и чували за този елементарен похват. Просто сложете малко шампоан в топла вода и избършете със суха кърпа - няма необходимост от търкане.

Паста за зъби

Пастата действа по същия начин, както шампоана. Прозорците със сигурност ще имат по-бляскава повърхност.  

С тебешир

За традиционалистите ще предложим и рецептата с добрия стар тебешир. Натрошете предварително 2-3 с. л. тебшир и го изсипете в чаша вода. Получава се смес, подобна на паста, с която трябва да намажете рамките и стъклата на прозорците. Оставете така, докато изсъхне кашата и след това старателно избършете със суха памучна кърпа или вестник.

А знаете ли какво да направите, за да предотвратите кацането на мухи по току-що почистените стъкла (или огледало)? Много е просто - намажете ги с парче кромид лук. 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес