Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо веждите изтъняват с възрастта

30 август 2023, 12:38 часа

Веждите играят няколко важни роли. Те рамкират лицето ви и ви помагат да изразите емоции, като изненада, щастие и гняв. Те също така предпазват очите ви от влага и светлина.

Но с напредване на възрастта може да забележите, че веждите ви започват да изглеждат малко тънки.

Около времето, когато достигнете 40-те си години, нивата на хормоните естроген или тестостерон започват да спадат. И с това идва изтъняване на косата и косопад.

Наред с естествената реакция на косата ви към стареенето, няколко други фактора могат да причинят изтъняване на веждите ви. Това може да е свързано с възрастта, прекомерното скубане, лечения като химиотерапия, заболяване на щитовидната жлеза, хормонални колебания или небалансирана диета.

Лесен начин да се сдобиете с красиви вежди без много усилия

Дерматолозите казват, че има няколко начина за справяне с изтъняването на веждите, включително домашни средства и лечения в лекарски кабинет. Ето как да се справите с редките вежди.

Защо веждите ви изтъняват с възрастта

Естественият процес на стареене засяга цикъла на растеж на косата. Това може да намали гъстотата и дебелината на веждите.

Стареенето може също да причини намаляване на производството на меланин, пигментът, отговорен за цвета на косата, което води до по-светли и по-редки вежди.

Хормоналните промени, включително спад в естрогена и тестостерона, могат да допринесат за проблема. Недостигът на хранителни вещества, включително витамин А, витамин В7 (биотин), цинк и желязо, може да забави растежа на косата. Заболяването на щитовидната жлеза може да доведе до загуба на косми на веждите и кожни заболявания, като екзема или псориазис, или автоимунното заболяване алопеция ареата може да засегне веждите ви.

Генетиката също играе роля. Броят на космените фоликули, които имате, и дебелината на веждите ви са генетично предопределени.

Ако дадено лице започва с по-малко косми на веждите, може просто да изглежда, че губи косми по-бързо от някой, който биологично има повече косми от раждането си и е на подобна възраст.

И ако сте склонни към генетична загуба на коса, може да сте по-склонни да почувствате изтъняване на веждите.

Приятен бонус от предците. Учените разбраха защо веждите ни изглеждат именно така

Как да забавите изтъняването на веждите

Ако вече сте забелязали, че веждите ви изглеждат тънки, дерматолозите казват, че има няколко неща, които можете да опитате да забавите процеса:

Спазвайте здравословна диета, която е богата на антиоксиданти, включително дъга от плодове и зеленчуци

Вземете добавки с витамин Е, биотин и желязо, за да ускорите растежа на косата

Избягвайте прекомерното скубане

Нанесете слънцезащитен крем върху веждите си, тъй като UV лъчите могат да увредят чувствителните космени фоликули

Избягвайте използването на ексфолианти или други продукти за грижа за кожата и козметика с агресивни химикали и изберете изцяло натурални продукти

Използвайте серум за насърчаване на растежа на веждите

Говорете с вашия дерматолог за най-добрия курс на действие

Как да фалшифицирате появата на по-пълни вежди

Има няколко неща, които можете да направите, за да се справите с изтъняването на веждите и да направите веждите си да изглеждат малко по-пълни.

Използвайте балсам или серум за вежди

Тези продукти съдържат съставки като пептиди, биотин и пантенол, които насърчават растежа на косата и подобряват външния вид на веждите ви.

Опитайте с молив или гел, за да добавите обем

Моливите, геловете и пудрите за вежди могат да запълнят редките вежди и да създадат илюзията за пълнота, поне временно.

Когато избирате молив или пудра за вежди, изберете нюанс, който съвпада точно с естествения ви цвят на веждите за по-естествен вид.

Определете дали трябва да посетите професионалист за изтъняване на веждите. Дерматолозите могат да предложат лечения за вашите изтънени вежди, в зависимост от причината.

Сертифициран дерматолог може да диагностицира и отстрани основната причина за изтъняването на веждите ви. След като диагнозата бъде потвърдена, той или тя може да създаде персонализирано лечение, за да насочи причината за изтъняването на веждите ви.

Професионално обучените процедури с микроблейдинг са опция, която коригира единствено естетиката, а не действителната дебелина на веждите ви. Процедурата е полупостоянна козметична татуировка, която включва използването на малки игли за създаване на подобни на косми линии по веждите ви, които придават вид на пълнота.

Микроблейдингът е ефективен инструмент за полу-постоянно, естествено изглеждащо подобрение. Безопасно е, когато се прави от квалифициран техник, ефективно и дълготрайно.

Но микроблейдингът идва с няколко риска, като алергични реакции, белези, инфекции и потенциала просто да не харесате резултатите. Вероятно също ще имате нужда от корекции на всеки две години.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес