Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето за кои хора не са полезни варените яйца

07 януари 2023, 12:49 часа

Диетолозите не препоръчват яденето на яйца за хора с висок холестерол, стомашни проблеми, както и заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. В допълнение, яйцата могат да причинят горчивина в устата и киселини и затова е по-добре да не ги ядете вечер. Продуктът може също предизвиква алергични реакции.

Варено яйце трябва да се яде веднага след готвене, в краен случай - на следващия ден. И само при условие, че се съхранява в хладилник. Основната опасност от застоялите яйца е, че те могат да бъдат опасни. Освен това яйцата често са източник на болестотворни бактерии като салмонела.

Лекар каза кои хора НИКОГА не трябва да ядат яйца

Диетолог обясни защо не можете да ядете варени яйца на следващия ден.

Като цяло яйцата са здравословен продукт, те могат да бъдат въведени в диетата както на възрастни, така и на деца. Важно е обаче да вземете предпазни мерки: купувайте пресни яйца и ги използвайте само прясно сварени. По-добре е да ядете не повече от едно яйце на ден, тъй като този продукт е източник на холестерол.

Суровите яйца могат да причинят салмонелоза - остра чревна инфекция, която е особено опасна за децата.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

Яйцата трябва не само да се измиват преди готвене, но и да се съхраняват правилно, когато са сварени. Черупката трябва да е непокътната - влагата прониква през пукнатините, което ускорява развалянето на продукта, както и патогенните бактерии. Варените яйца трябва да се съхраняват в съд със затворен капак или увити в найлон, а не просто да лежат отворени на рафта на хладилника.

Доктор Гинзбург подчерта, че в никакъв случай не трябва да се ядат сурови яйца и също така си струва да се откажете от бърканите яйца - в процеса на пържене се отделят вещества, които ускоряват процеса на стареене. Ако обичате пържени яйца, по-добре е да приготвите омлет с минимално количество масло.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес