Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как ултрапреработената храна може да увеличи риска от депресия

15 октомври 2023, 13:10 часа

Нови изследвания установяват, че ултра-преработените храни и изкуствените подсладители като тези, използвани в диетичните напитки, могат да увеличат риска от депресия.

Ново проучване установи връзка между ултрапреработените храни и повишения риск от депресия.

По-специално, изкуствените подсладители се свързват с депресия.

Не е ясно защо съществува тази връзка, но изкуствените подсладители могат да предизвикат пуринергично предаване в мозъка.

Фактори като нарушен микробиом на червата или дефицит на хранителни вещества също могат да играят по-обща роля

Поемането на контрол върху приготвянето на храната и четенето на етикетите може да помогне за намаляване на приема на тези храни.

Всички сме чували поговорката „Ти си това, което ядеш“, което означава, че доброто хранене е жизненоважно за нашето физическо здраве. Но ново изследване, добави доказателство, че тази фраза се отнася и за нашето психично здраве.

Често срещани хранителни добавки и трябва ли да ги избягваме

Изследователи от Харвардския университет са открили, че яденето на ултра-преработени храни - които според тях са "енергийни, вкусни и готови за консумация" - е свързано с повишен риск от депресия.

По-специално, те откриха връзка между депресията и консумацията на изкуствени подсладители и изкуствено подсладени напитки.

Авторите на изследването отбелязват, че има все повече доказателства, свързващи диетата с депресията. Въпреки това, малко работа е направена за изследване на връзката между ултра-преработените храни и разстройствата на настроението.

Освен това нито едно проучване не е разглеждало специфични ултра-преработени храни или съставки или времето за ядене на тези храни във връзка с развитието на депресия. Целта на авторите с настоящото изследване беше да разгледат по-отблизо този въпрос.

Участниците в проучването бяха жени на средна възраст, които взеха участие в голямо проучване, разглеждащо рисковите фактори за големи хронични заболявания при жените. Бяха включени близо 32 000 души. Тези жени не са имали депресия в началото на проучването.

Жените попълваха въпросници за честотата на хранене на всеки 4 години от 2003 до 2017 г.

Какво представляват ултра преработените храни

Ултра преработените храни, са готови за консумация храни, направени предимно или изцяло от храни и хранителни добавки, които имат малко, ако има такива, непокътнати цели храни.

След това тези ултра-преработени храни бяха допълнително разделени на категории, като мазнини и сосове, преработено месо или напитки.

Тези, които са били диагностицирани с депресия и/или които са използвали антидепресанти за своите симптоми, се считат за страдащи от депресия.

След това екипът анализира данните, търсейки промени в консумацията на ултра-преработени храни и дали хората впоследствие са били диагностицирани с депресия.

Изследователите са идентифицирали 4840 случая на депресия, въпреки че тази цифра е спаднала до 2122, когато са използвали по-строга дефиниция, изискваща жените да имат както диагноза депресия, така и да им бъде предписан антидепресант.

Освен това беше установено, че тези с най-висока консумация на ултра-преработени храни имат повишен риск от развитие на депресия в сравнение с тези с най-ниска консумация.

Установено е също, че намаляването на приема на ултра-преработени храни е свързано с намален риск от депресия.

Защо ултра-преработените храни могат да увеличат риска от депресия

Може да бъде трудно да се развие ясна картина за това каква е връзката. Това е така, защото „ултрапреработен“ е, от научна гледна точка, доста неясен и широк термин, който обхваща широка гама от храни и съставки.

Има и външни фактори, както и факта, че само защото има статистическа връзка, това не означава непременно, че едно нещо е причинило другото. Например хората, които са под стрес, са склонни да посягат към това, което е най-лесно, което са преработените храни. Така че може да не е самата храна, а фактът, че тези хора вече са склонни към депресия.

Проучването обаче изглежда отчете добре много от тези опасения, така че предположението за причинно-следствена връзка в този случай изглежда доста достоверно.

Причиняват много заболявания. Назоваха най-опасните подсладители

Една спекулативна причина ултрапреработените храни да са свързани с депресията, е, че ултрапреработените храни нарушават микробиома на червата. Здравето на червата играе важна роля за здравата когнитивна функция, така че нарушен микробиом може да има неблагоприятен ефект върху настроението.

Диетите с високо съдържание на ултра-преработени храни имат по-голям дефицит на хранителни вещества

Средиземноморската диета отдавна се свързва с по-добри здравни резултати като цяло, включително по-ниски нива на стрес. Така че може да се окаже, че по-високите нива на депресия могат да бъдат свързани с определени диетични недостатъци, причинени от по-малко богати на хранителни вещества храни.

Интересното обаче е, че проучването установи, че основната корелация се дължи на изкуствено конкретно подсладители, а не UPF [ултрапреработени храни] в по-широк смисъл. Това може да ни помогне да стесним кръга специфични съставки или процеси, които е най-вероятно да окажат ефект.

Не е ясно защо съществува тази връзка, но изкуствените подсладители могат да предизвикат пуринергично предаване в мозъка.

Фактори като нарушен микробиом на червата или дефицит на хранителни вещества също могат да играят по-обща роля.

Поемането на контрол върху приготвянето на храната и четенето на етикетите може да помогне за намаляване на приема на тези храни.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес