Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как лимоновата кора е полезна за вашето здраве?

07 март 2023, 19:33 часа

Невъзможно е да пренебрегнем познатия жълт кръгъл плод, който се намира във всеки хладилник. Лимонът се включва в редица рецепти със своя блестящ жълт оттенък и киселинен сок. Лимоните са известни с това, че съдържат електролити и 90% от тях са вода, но ако сте от хората, които изхвърлят лимоновите кори след извличането на сока и сте го правили цял живот, вие се лишавате от здравословните ползи на лимоновата кора!

От хранителна гледна точка лимоновата кора е изключително полезна. Вижте какво може да направи тя за детоксикацията на тялото ви.

Подпомага здравето на устната кухина

Тази кора е фантастична за поддържане на добра устна хигиена и здраве на зъбите. Недостигът на витамин С се свързва със скорбут, гингивит и кървене на венците. И все пак, тъй като кората съдържа много витамин С, приемът ѝ под различни форми, включително чай или вода с лимонова кора, може да помогне за предотвратяване на стоматологични проблеми като кариеси и абсцеси.

ЛИМОН за красива кожа - ползи и рискове

Тя подобрява здравето на костите

Благодарение на високото съдържание на калций и витамин С, които са важни компоненти на костите и костната ни система, лимоновата кора помага за подобряване на здравето на костите. Тя е с високо съдържание на аскорбинова киселина и следователно може да има способността да лекува и предотвратява проблеми с костите.

Детоксикация на организма и лечение на оксидативния стрес

Витамин С се съдържа в изобилие в лимоновата кора. Като извлича свободните радикали или токсините, създадени по време на стрес или специфични биологични процеси, свързани със смъртта и стареенето на клетките, витамин С действа като антиоксидант, за да предотврати увреждането. Елиминирането на тези вредни вещества подпомага метаболитната детоксикация и намалява стреса. Други ползи от някои цитрусови биофлавоноиди включват понижаване на оксидативния стрес, който, ако не се лекува, може да доведе до рак.

6 причини да пиете вода с лимон

Намалява холестерола и предотвратява развитието на сърдечни заболявания

Благодарение на включените флавоноиди, витамин С и пектин тази кора може да помогне за справяне със сърдечносъдовите заболявания чрез предотвратяване на диабет и сърдечни заболявания. Калият е необходим за контрола на кръвното налягане и е в изобилие в лимоновата кора.

Предполагаеми противоракови свойства

Благодарение на съдържащите се в нея вещества, включително салвестрол Q40 и лимонен, кората на този плод се свързва с превенцията на рака. Съобщава се, че D-лимоненът помага за предотвратяване на разпространението на раковите клетки. Освен това флавоноидите са другите противоракови съединения, които могат да бъдат открити в лимоновата кора. Доказано е, че консумацията на флавоноиди понижава вероятността от развитие на рак на гърдата и стомаха, което е още едно доказателство, че трябва обилно да украсявате салатите и напитките си с тази чудодейна кора!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес