Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да си набавите едни от най-необходимите вещества само чрез храната

10 октомври 2022, 16:00 часа

Зимният сезон наближава, а с него и отслабването на имунитета ни, което ни прави по-податливи на различни грипове, вируси и настинки. Те не са никак приятни и можем да ги избегнем, ако съумеем да държим имунната си система силна. Дори не е необходимо да приемате допълнителни добавки и витамини, ако съумеете да си набавяте необходимите вещества чрез храната. За целта е важно да се храните здравословно и балансирано, както и да не забравяте за спорта. 

Лошите навици повлияват до голяма степен на нашето здраве - не спим достатъчно, хапваме на крак, водим застоял начин на живот и т.н. И за всичко това обвиняваме забързаното ни ежедневие. В резултат на всичко това обаче в тялото ни настъпват дефицити на важни витамини и минерали, които сме изчерпали и няма как да си набавим, ако не предприемем определени действия. Ето как да си набавите едни от най-необходимите вещества само чрез храната:

Имате липса на витамин B12? Просто яжте тези храни

Желязо

Ако страдате от недостиг на желязо, вероятно ще ви съпровождат симптоми като световъртеж, хронична умора, липса на концентрация, причерняване и др. Дамите ежемесечно губят желязо през менструалния си период. При дефицит на желязо се препоръчва консумацията на червено месо - говеждо, телешки черен дроб и др., както и храни като сусам, тофу и стриди.

Йод

Йодът има важна роля при здравината на костите и функцията на мозъка, както и участва в метаболитните процеси. Човешкият организъм не произвежда йода сам и е необходимо да си го набавяме чрез храната. Можем да го открием в добри количества в морските дарове, както и във водораслите, киселото мляко и риба треска.

Витамин D

Витаминът също е важен за костите, както и за усвояването на фосфора и калция от организма ни. Можем да си го набавим както от слънчевите лъчи, така и от яйцата, горските гъби, червената риба или растителното мляко.

Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

Витамин В12

Симптомите при дефицит на витамин В12 са задух, умора, пребледняване, липса на енергия и др. Него можем да си го набавим от храни като пуешко месо, сардини, риба тон, скариди, раци, кисело мляко, сирене, извара, пълномаслено мляко и други млечни и животински продукти.

Калций

Калцият също има важна роля за целия ни организъм, но най-вече за костите, зъбите, нервната система и транспортирането на кръвта из цялото тяло. Излишъкът от него се натрупва в костите, а при дефицит се попълва именно от натрупаните резерви. Но с напредване на възрастта той се усвоява по-трудно и трябва да му “помогнем” чрез консумацията на повече риба, млечни продукти, чиа, бадеми, зеленолистни зеленчуци и др.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес