Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти разкриват: Хранителната добoвка и тази диета са тайната на кожата без акне

29 юли 2024, 09:48 часа

Тайната за красива кожа може да е приемането на добавки и яденето на повече здравословни мазнини. Проучване от университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен установи, че средиземноморската диета, която се основава на риба, ядки, зехтин и прием на добавки с омега-3 мастни киселини, може да помогне за изчистване на леко до умерено акне.

Вижте още: Тази натурална маска премахва пъпките и замърсяванията от кожата

Експертите изследвали 60 души, които следвали тази диета и приемали добавка с омега-3 мастни киселини всеки ден. След известно време пъпките почти изчезнаха от лицата на тези, които имат по-високи нива на здравословни мазнини в кръвта.

Според дерматолозите здравословните мазнини помагат за укрепване на структурната цялост на клетките в цялото тяло и могат да намалят възпалението, водеща причина за акне. Те могат също така да подобрят кожната бариера, за да я предпазят от дразнители и да задържат влагата, както и да регулират производството на себум, мазна субстанция, която запушва кожата и води до акне.

Средиземноморската диета се състои основно от храни, богати на омега-3 мастни киселини. Освен че намалява риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и деменция, тя предпазва от инсулт и може да удължи живота. Между другото, омега-3 мастни киселини се съдържат и в храни като сьомга, орехи и рапично масло. Диетичните насоки препоръчват 450 до 500 милиграма омега-3 мастни киселини на ден.

Вижте още: Ново изследване: Вид бактерии в устата "топят" рака

Обещаващи резултати бяха публикувани в "Journal of Cosmetic Dermatology".

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес