Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт обясни дали е безопасно да се къпем, ако имаме температура

13 май 2023, 12:33 часа

Може ли да се къпете, когато имате температура и ви тресе? Въпросът е особено актуален, когато температурата не е спадала в продължение на няколко дни и се налага да се потите много. Какво е мнението на официалната медицина по този въпрос? Какво е по-добре да направите в такъв случай? 

Експертите не дават категоричен отговор на този въпрос, въпреки че е необходимо да се почистят порите на кожата от потта. Всичко зависи от избрания начин за решаване на проблема. Трябва да се вземат предвид следните препоръки.

- Къпането е разрешено, но под душа, не във ваната. Температурата на тялото никога не трябва да надвишава 38°. Ако имате по-висока, мократа кърпичка ще ви е достатъчна.

- Препоръчват се топли обилни течности предния ден. Чаят с малини и малиново сладко е отличен за тази цел.

- Температурата на водата не трябва да надвишава 38°.

- Престоят в банята трябва да е възможно най-кратък (не повече от 15 минути), а вратата трябва да се остави открехната. Високата влажност на въздуха в помещението ще влоши състоянието на простудата ви.

- Водните процедури е добре да се провеждат във вечерните часове и да включват съня като задължителна следваща стъпка.

- Ако имате силно главоболие, по-добре е да отложите процедурата.

- Недопустимо е да се охлаждате прекалено много след душ.

- Измиването на главата трябва да се избягва.

- Важно е да се избършете до сухо.

- След душ трябва да изпиете нещо топло.

Ако се чудите дали можете да се къпете с треска, вероятно ще имате повече мнения против, отколкото за това. Това не се препоръчва от медиците и всеки спорен въпрос си струва да се обсъди с вашия лекар.

4 стъпки, с които за минути ще свалите температурата

Защо не трябва да се киснете във вана, когато имате температура?

Последствията от вземането на вана и извършването на процедури за затопляне на тялото ще бъдат забележими:

- рязко повишаване на температурата, което води до спазми в тялото, затруднено дишане, повръщане;

- влошаване на състоянието на сърцето и кръвоносните съдове: задух, болка, сърцебиене, посиняване на кожата;

- преминаване в по-сериозно заболяване, като бронхит или пневмония: засилена кашлица, главоболие, мускулна слабост, умора, силен задух.

Изводът е един: да се къпете, когато имате температура, означава да влошите състоянието на отслабения си организъм. Този вид хигиена е особено опасен за хора, страдащи от високо или ниско кръвно налягане, сърдечни проблеми, разширени вени, нарушено мозъчно кръвообращение.

Домашни хитринки, които свалят високата температура за минути

Причини за ниска телесна температура

Всеки знае, че нормалната телесна температура на здрав човек е 36,6 градуса по Целзий. Показанията на термометъра, които са по-ниски от 35,5 градуса, могат да означават определени заболявания. Например, най-популярната причина за ниска телесна температура е хипотермията.

Стресът и преумората също могат да понижат температурата ви. Не бива обаче да се забравят и по-сериозни причини, като обостряне на хронични заболявания, болести на надбъбречната жлеза или щитовидната жлеза. Освен това понякога причината е бременност.

Ако няма температура и други противопоказания за вземане на вана, но се чувствате преуморени или болни, ароматната лечебна инфузия ще ви помогне. Такава вана ще отпусне тялото ви и ще успокои ума ви, а полезните масла ще ви избавят и от токсините.

За да я приготвите, ще са ви необходими 5 капки лавандулово масло, 5 капки масло от розмарин и 2 чаши соли за вана. Добавете всички съставки към хладка, а не гореща вода и оставете да се накиснете за 20-30 минути. По желание може да се добавят и стръкчета сушена лавандула и розмарин.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес