Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дупки в дограмата против конденз – решение ли е това

10 декември 2021, 12:06 часа

Не е тайна, че кондензът по прозорците е един от най-ужасните проблеми през късната есен и зимата, когато времето захладнее. За съжаление това е много трудно да бъде контролирано и да се избегне. Най-неприятното е, че в следствие на влагата, у дома може да се появи мухъл. Чували ли сте за пробиване на дупки в дограмата? Дали това би било наистина разумно решение, елиминиращо проблема с конденза, предстои да разберете от статията днес.

Какво трябва да знаем за появата на конденз и как да го предотвратим

Запомнете, че влагата избива на местата, където влажен въздух се допира до студени повърхности. Образуват се капки вода, стичащи се по прозорците, а след това и по стените.

Дори да сте избрали да обзаведете дома си с най-скъпите дограми, това не ви гарантира липсата на конденз. За предпочитане е да се инвестира в троен или двоен стъклопакет, но пак е възможно да се наблюдават капчици вода.

Няколко начина за предотвратяване на конденз:

• Редовно проветряване на помещенията;

Това е най-лесното нещо, което всеки може да прави, ако иска да предотврати конденза. Ако в помещението се суши пране, проветряването трябва да се случи още на момента. Сутрин и вечер е желателно да се оставят напълно отворени прозорците за 15 минути.

Как да се справите със запотените прозорци през зимата

• Качествена външна изолация;

Външната изолация, макар и скъпа инвестиция, е способна да реши проблема с конденза или поне частично. Благодарение на нея се постига добър баланс между градусите вън и вътре. Тя е много ефективна в този случай.

• Дупки в дограмата против конденз.

Много от фирмите предлагат опцията за дупки в дограмата против конденз, но те няма как да решат проблема изцяло. Оказват някакво влияние, но ще продължи да се образуват капчици вода по прозорците.

Дупките в дограмата, най-общо казано, са подходящи за компактни помещения. Самите отвори, които се правят, са сравнително малки и за да има ефект от тях, квадратурата трябва да е възможно най-малка.

Дупките в дограмата против конденз не са решение на проблема, но в съчетание с често проветряване и качествена външна изолация, е много вероятно да се отървете от стичащите се капки вода по прозорците.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес