Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какво води редовната консумация на МАНДАРИНИ?

28 октомври 2021, 13:52 часа

Още от деца сме свикнали да свързваме мандарините с коледните и новогодишни празници. Ароматът им ни връща в онези години, когато тези цитруси не се продаваха свободно на пазара, а можехме да им се насладим на вкуса в определен период от годината.

Днес обаче оранжевите плодове могат да бъдат закупени както от пазара, специализирани магазини, така и от всеки по-голям супермаркет. Тяхната цена е достъпна, което означава, че всеки от нас може да се възползва от техните полезни свойства.

Днес сме планирали да ви разкажем малко повече за мандарините и до какво всъщност може да доведе тяхната редовна консумация. Не спирайте да четете, защото ви предстои да научите наистина полезна за вас информация.

Защо да ядем мандарини често?

В плода се съдържат редица витамини, в това число A, D, K и други. Цитрусите са богати на желязо, фосфор, натрий, калций и калий.

Ако редовно похапвате този плод през студените месеци от годината, ще компенсирате до голяма степен липсата на витамини в организма си. Отделно от това ще успеете да укрепите имунната си система и много по-рядко ще боледувате.

Сокът от мандарини, добавен към чая, не само освежава вкуса му, но и помага по-лесно да се справим с кашлицата.

Вижте за какво да внимаваме, когато купуваме мандарини

Няма как да не споменем и за малкото калории, съдържащи се в една мандарина. Неслучайно съществуват десетки диети с този цитрус, които водят до изненадващо добри резултати.

Богатото съдържание на фибри и пектин в плодовете води до подобряване на храносмилането и метаболитните процеси.

Наличието на витамин C в мандарините успява да повлияе положително и върху състоянието на кожата ни. Ако искате да имате по-малко бръчки, не забравяйте всеки ден да похапвате по няколко оранжеви плода.

Не е добра идея обаче да консумирате мандарините неразумно и в особено големи количества, защото можете да предизвикате обратни последици. Заради киселинността си, те са способни да увредят зъбния емайл. Тук обаче говорим единствено за прекомерно похапване на цитруса.

Яжте мандарини всеки ден и по няколко и бъдете здрави и щастливи!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес