Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолог: Това е най-добрият начин за облекчаване на сърбеж при изгаряне

13 юли 2023, 17:00 часа

Страданието от изгаряне може да бъде болезнено и неприятно, особено когато започне да сърби. Сърбящите изгаряния могат да бъдат притеснителни, но за щастие има няколко ефективни начина за облекчаване на сърбежа и насърчаване на оздравяването. Ето някои от най-добрите методи за облекчаване на дискомфорта при сърбящо изгаряне.

Хладен компрес

Прилагането на хладен компрес върху засегнатата област може да осигури незабавно облекчение на сърбежа. Накиснете чиста кърпа в студена вода или използвайте пакет с лед, увит в тънка кърпа. Внимателно го притиснете към мястото на изгаряне за 10 до 15 минути. Хладната температура помага да се успокои кожата и да се намали усещането за сърбеж.

Гел от алое вера

Алое вера е добре познато със своите успокояващи свойства. Нанесете обилно количество чист гел от алое вера директно върху изгарянето. Алое вера не само осигурява усещане за охлаждане, но също така овлажнява кожата и подпомага заздравяването, като помага за облекчаване на сърбежа.

Как да избегнете старческия сърбеж?

Кремове, които се продават без рецепта

Различни кремове и мехлеми, които се продават без рецепта, могат ефективно да облекчат сърбежа, причинен от изгаряния. Търсете продукти, съдържащи съставки като хидрокортизон или каламин, които имат противовъзпалителни и успокояващи свойства. Следвайте инструкциите на опаковката за безопасна и правилна употреба.

Вани с овесена каша

Потапянето във вана с овесена каша може да бъде изключително успокояващо за сърбящите наранявания от изгаряне. Смелете една чаша обикновени овесени ядки на фин прах и ги добавете към хладка вода във ваната. Накиснете се в сместа за 15-20 минути, като след това внимателно подсушите кожата си. Овесената каша има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на сърбежа и дразненето.

Поддържайте зоната овлажнена

Сухата кожа може да влоши сърбежа. След като внимателно почистите зоната на изгаряне, нанесете мек овлажняващ крем без аромат, за да поддържате кожата хидратирана. Овлажняващите продукти със съставки като керамиди или хиалуронова киселина могат да бъдат особено полезни за успокояване на сърбежа и насърчаване на заздравяването на кожата.

Събуждате се заради сърбеж по кожата през нощта - учени разкриха какво означава това

Избягвайте да се чешете

Въпреки че може да е изкушаващо, чесането на сърбящо изгаряне може да удължи процеса на оздравяване и да увеличи риска от инфекция. Вместо това се опитайте да отвлечете вниманието си, като се занимавате с дейности, които не позволяват да мислите за сърбежа, като например слушане на музика или четене на книга.

Ако сърбежът продължава или се влошава въпреки тези домашни средства, е важно да се консултирате с медицински специалист. Той може да направи оценка на нараняването от изгаряне и да препоръча допълнително лечение или лекарства за облекчаване на дискомфорта.

Не забравяйте, че правилните грижи и внимание са от решаващо значение за облекчаване на сърбежа при изгаряния. Следвайки тези методи и търсейки медицински съвет, когато е необходимо, можете ефективно да се справите със сърбежа и да подпомогнете процеса на оздравяване, което ще позволи на изгарянето ви да се възстанови по-комфортно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес