Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолог: Ако искате скалпът да не ви сърби, направете това

30 юли 2023, 10:16 часа

Сърбежът на скалпа може да бъде дразнещ и неудобен проблем, който засяга хора от всички възрасти и типове коса. Той може да бъде причинен от различни фактори, включително суха кожа, пърхот, инфекции на скалпа, алергични реакции или дори стрес. Каквато и да е първопричината, намирането на облекчение и спасяването от сърбежа на скалпа е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве на скалпа. Ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да се преборите със сърбежа и да възстановите комфорта на скалпа си.

Поддържайте подходяща хигиена

Редовното миене на косата с нежен шампоан може да ви помогне да премахнете мръсотията, излишната мазнина и потенциалните алергени, които могат да се натрупат по скалпа. Въпреки това избягвайте прекаленото миене, тъй като то може да лиши скалпа от естествените му масла, което да доведе до сухота и сърбеж.

Изберете правилния шампоан

Изберете мек, хипоалергенен шампоан, който е подходящ за вашия тип коса. Търсете продукти с етикет "против пърхот", ако сърбежът ви се дължи на пърхот, тъй като те често съдържат активни съставки за борба с гъбичките по скалпа.

Поддържайте скалпа си овлажнен

Сухият скалп е честа причина за сърбеж. Нанасяйте овлажняващ балсам след измиване с шампоан и помислете за използване на натурални масла като кокосово масло или масло от чаено дърво, за да хидратирате и успокоите скалпа.

Избягвайте чесането

Въпреки че чесането носи временно облекчение, то може да задълбочи проблема, като увреди скалпа и увеличи риска от инфекция. Редовно подрязвайте ноктите си и вместо да се чешете, опитайте да потупвате или масажирате нежно сърбящите зони.

Използвайте ябълков оцет

Разреден ябълков оцет може да помогне за възстановяване на pH баланса на скалпа и да облекчи сърбежа, причинен от гъбични или бактериални инфекции. Смесете равни части ябълков оцет и вода и нанесете върху скалпа си след измиване с шампоан. Изплакнете обилно.

Масажът на скалпа стимулира ли растежа на косата?

Носете свободни прически

Стегнатите прически могат да натоварят скалпа и да засилят сърбежа. Избирайте свободни прически, които позволяват на скалпа ви да диша свободно, намалявайки дразненето.

Избягвайте гореща вода

Измиването на косата с гореща вода може да доведе до изсушаване на кожата и да отнеме естествените масла. Вместо това използвайте хладка или хладка вода, която е по-нежна към скалпа.

Проверете за алергии

Ако подозирате, че причината за сърбежа е алергична реакция, помислете за смяна на продуктите за коса или се консултирайте с дерматолог за изследване за алергия.

Овладейте стреса

Стресът може да допринесе за различни здравословни проблеми, включително сърбеж по скалпа. Практикувайте дейности за намаляване на стреса, като медитация, йога или прекарване на време сред природата, за да подобрите цялостното си състояние и да намалите дискомфорта на скалпа.

Потърсете професионален съвет

Ако сърбежът на скалпа продължава, въпреки че сте опитали домашни средства, консултирайте се с дерматолог или трихолог, за да установите основната причина и да получите подходящо лечение.

Запомнете, че последователната грижа за скалпа и поддържането на здравословен начин на живот могат да ви избавят от страданието на сърбящия скалп. Като следвате тези съвети, можете да насърчите по-здравословен скалп и да се радвате на дни без сърбеж.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес