Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чайове при болки в гърлото

23 септември 2022, 12:00 часа

Настинките и грипът стават вече постоянно явление, макар че зимният сезон се смята за запазена марка за тези вируси. Подутото и болезнено гърло е най-честото оплакване при атака на тези вируси.

Във възстановяването винаги присъстват и чайовете. Засилената консумация на чай е една от първите препоръки на лекарите. В чая участват различни лековити растения, като повечето от тях облекчават болките в гърлото. Ето най-ефикасните от тях.

Зелен чай

Зеленият чай е полезна напитка, включително при болно гърло. Този чай има противовъзпалителни свойства, които успокояват подуването на тъкани в гърлото, а добавката от мед и лимон не само овкусява напитката, но и засилва нейното действие.

Чай от лайка

Лайката е лечебно растение от хиляди години и има отличен ефект при възпаление в гърлото. Тя повишава имунитета, подобрява качеството на съня и е препоръчителна напитка при грип и простуди.

Този ЧАЙ е един от най-полезните!

Чай от джинджифил

Коренът от джинджифил отдавна е познат в Аюрведа като мощно противовъзпалително средство. Той действа по същия начин и при възпаления в гърлото. Чаят от джинджифил засилва защитните сили на организма и помага за намаляване на пристъпите на повръщане и болките в мускулите.

Чай от мента

Ментата е с високо съдържание на ментол и това я превръща в отлично средство за успокояване на раздразнения в стомашно-чревния тракт и гърлото. Този чай е най-доброто средство за успокояване на стомаха и подобряване на съня, както и за стихване на болките в гърлото.

Чай от маточина или лимонена трева

Двата вида чай си приличат по това, че съдържат високи концентрации на витамин С, както и други антиоксиданти. Известно е, че витамин С има съществена роля при засилване на имунитета и подпомага възстановяването при простуди, затова се препоръчва засилената му употреба както в хранителни продукти, така и в чай или като добавка.

Предимства и недостатъци на зеления чай

Чай от ехинацея

Ехинацеята е билка, която се дава за повишаване на имунната защита на организма. Тя е чудесно средство за облекчаване на инфекции на дихателните пътища. Благодарение на противовъзпалителните си свойства ехинацеята намалява оплакванията от възпалителния процес в гърлото.

Чай от липа

Липовият чай е любима напитка на повечето любители на чайове. Той е на разположение през цялото година, събира се и се суши лесно, съхранението му е безпроблемно, а чаят от липа е много ароматен и лек. Освен че подобрява храносмилането и успокоява нервната система, липовият чай е много полезен при настинки и болно гърло.

Този вид чай има изразени антиоксидантни свойства за борба с възпаленията и успокояване на болките. С този чай се насърчава изпотяването и по този начин тялото се освобождава от токсини. Благоприятното му действие върху белите дробове е особено полезно при простуди.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес