Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако преядете, незабавно консумирайте тези напитки и храни

25 октомври 2022, 15:33 часа

Когато сме изключително гладни и най-накрая имаме възможност да хапнем, в повечето случаи дотолкова сме обсебени от това да погълнем по-голямо количество вкусна храна, че накрая не можем да мръднем от преяждане

Особено с настъпването на есенно-зимния период и зачестяването на празниците, хапването от маса на маса може бързо да се отрази върху нашите килограми и талия. 

Преяждането е съпроводено с подуване на корема, газове, гадене, болка и др. И можем бързо да потушим тези признаци, ако консумираме определени храни и напитки. Ето и кои са те:

Тези храни са задължителни след преяждане със сладкиши

Кофеин

Кофеинът в напитките е препоръчителен за приемане след тежко преяждане. Специалистите съветват да се пие черно кафе един час след консумирането на големи количества храна. Съставките в него активират мускулатурата на стомашно-чревния тракт и спомагат за по-бързото усовяване и преработване на храната. Кафето е добър диуретик и се включва и в елиминирането на токсичните вещества от тялото ни. Напитката се приема чиста, без никакви добавки.

Чай

Чайовете също помагат за потушаване на симптомите на преяждането. Отново тук е добре да ги пиете топли, без добавки, които допълнително да ви причинят тежест. Такъв чай е например Пу-ер, който забързва процесите на храносмилане, елиминират се токсичните вещества от организма и се подпомага функцията на черния дроб. Този вид чай съдържа пектин, а той има почистващо свойство - премахва червата от шлаките. Други ползи от чай пу-ер успокоява раздразнената стомашна лигавица, премахва гаденето и подуването, облекчава болката и др.

Как да разтоварим организма след празничното преяждане

Плодове

Плодовете съдържат киселини, които забързват метаболизма и храносмилането, както и неутрализират негативните ефекти от приема на мазна и тежка храна. Плодовете, които отчитат най-голям ефект срещу преяждането, са сливи, ябълки, киви, ананас, цитруси и др. Специалистите съветват да се консумират на другия ден след преяждането.

Джинджифил

Тази подправка попада сред суперхраните, която не се използва обаче само в рамките на кулинарията, но и в алтернативната медицина. Джинджифилът спомага за по-добро храносмилане и пречистване на организма от вредните вещества. В този случай помага чай от корен от джинджифил (с добавени мед и лимон по избор за по-добър вкус) или пък можете директно да сдъвчете малко парче пресен джинджифил.

Оцет

Домашният ябълков оцет също ще се погрижи срещу симптомите на преяждането. Към чаша топла вода добавете чаена лъжичка ябълков оцет и малко мед. Изпийте след преяждане. Така ще облекчите симптомите на гадене, болката в стомаха, както и ще стимулирате произвеждането на стомашен сок.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес