Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако не искате доматите да ГНИЯТ, пръскайте ги с АЙРЯН

02 юни 2021, 12:17 часа

Гниенето на доматите е сред най-големите кошмари за всеки градинар. Никой не желае трудът му да бъде пропилян на вятъра, а трапезата да е лишена от вкусни и полезни зеленчуци.

Напоследък ни прави впечатление, че все по-голяма част от градинарите избират да пренебрегнат препаратите и химичните разтвори, предлагани на пазара. Като, че ли си даваме сметка, че те не са толкова безвредни за човешкото здраве, колкото се твърди.

Истината е, че именно тези препарати биват изместени от редицата натурални методи за подхранване и превенция срещу гниене и вредители.

Какво предизвиква гниенето и как да се справим с него?

Гниенето е процес, който настъпва след зараза от гъбична инфекция по растенията. В повечето случаи, ако искаме да предотвратим този процес, трябва почти на момента да напръскаме растенията с разтвор от син камък.

Ако използвате тази смес, доматите ще зреят като луди

Можете лесно да разберете дали вашите домати са заразени, след като внимателно огледате листата им. Ако забележите кафеникави петна по листата, то знайте, че нещо с тях не е наред и трябва незабавно да се вземат мерки.

Инфекцията няма да спре от само себе си. Тя продължава с покафеняване на листата и гниене на плодовете.

Ако станете свидетели на подобно явление, веднага направете ТОВА:

• Разтвор с вода и сол

Набързо пригответе разтвор на сол в концентрация 10 на 100. По този начин плодовете ще образуват защитен филм и няма да позволят на гъбичната инфекция да достигне до тях и да ги унищожи.

Тайната на опитните градинари: Аспирин за по-висок добив на домати

• Айрян

Ако обаче се целите към дългосрочна защита, не губете и минута време, а пригответе айрян. Нужни са ви 1 кг кисело мляко и 6 литра вода. С получената смес напръскайте доматите.

Гарантираме ви, че това е най-безвредният и ефикасен метод за предпазване доматите от гниене. Опитайте и сами ще се уверите в казаното от нас!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес