Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате да премахнете горчивия вкус на КРАСТАВИЦИТЕ, направете ето ТОВА!

19 юни 2021, 07:00 часа

За съжаление понякога ставаме свидетели на ужасно горчиви краставици и похапването им съвсем не е приятно. Може би градинарите знаят, че ако слънчевото време продължи повече от седмица, то тогава горчивината се засилва. Затова е нужно този зеленчук редовно да се полива, ако искате да избегнете точно това.

Защо краставиците са ГОРЧИВИ?

Куркубитацинът е виновникът краставиците да горчат понякога. Това вещество предпазва растенията от вредителите и повишава устойчивостта им към неблагоприятните условия, в това число слънце, дъжд, суша и т.н.

Кукурбитацинът най-напред се синтезира в листата и след това започва да се разпространява из цялото растение. В корените се съдържа най-голямо количество от веществото.

Ако пръскате краставиците с този домашен препарат, добивът ще е рекорден

Ако условията при отглеждането на краставици са нормални и благоприятни, то това вещество се съдържа в зеленчука в минимални количества и по никакъв начин не влияе на вкуса им. Когато обаче настъпи суша, количеството се увеличава и тогава се получава една свръх неприятна горчивина.

Как да премахнем техния горчив вкус?

Ако забележите, че краставиците, които отглеждате, са горчиви, най-добре да ги консумирате пресни, а не да ги консервирате.

Няколко са начините, чрез които бихте могли да се отървете от самата горчивина. Предлагаме ви да разрежете краставиците по дължина и да започнете да триете филиите една в друга. Трябва да се получи нещо като бяла пяна, която е нужно да изплакнете под течаща вода.

Друг доказан метод е посоляването на краставиците, преди овкусяване за самата салата. В този случай е необходимо да ги нарежете на по-малки парченца и да ги посолите. Оставате така за известно време да престоят, не повече от 30 минути. От зеленчука ще се отдели сок, а горчивината ще отмине заедно с него. След това можете да изплакнете парченцата с вода и да си овкусите салата.

Кога и как да поливате краставиците, за да не са горчиви?

Ако направите това, което споделихме с вас, то ние ви гарантираме, че краставиците няма да горчат, а вие ще се насладите на ползите на зеленчука и вкусовите му качества!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес