Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Айоли срещу майонеза: Каква е разликата между тези два соса?

21 октомври 2024, 15:36 часа

Подобно на кетчупа и дресинга за ранчо, майонезата (накратко майонеза) е основна храна в много американски домакинства. Основа в кухнята, използва се в салата с риба тон, сандвичи със сирене на скара и др. Със своето богатство майонезата дори се използва в някои рецепти за печене. Въпреки популярността и гъвкавостта на майонезата, в града има още една подправка, която разтърсва нещата. Въведете айоли - подобно бяла, кремообразна подправка, която обикновено се смесва с майонеза. Може да сте виждали айоли в менютата на съвременните ресторанти като намазка или сос за бургери, пържени картофи, артишок, сладкиши от раци и други солени ястия.

Как се прави майонеза без наличието на яйца

Какво е айоли

Айоли е гъста подправка или сос, който произхожда от Средиземноморието. Точният му произход е неизвестен, но се смята, че идва от Испания или южна Франция. Може да сте открили айоли едва наскоро, но сосът датира от хиляди години.

Традиционното айоли е проста емулсия, направена от зехтин и чесън – това е всичко. „айоли“ дори се превежда като „чесново масло“. Резултатът е кремообразен сос, който е бял или бледожълт на цвят и богат на вкус на чесън. Айоли с чесън обаче не е единственият вид. Айоли от доматен пипер, айоли от кориандър и айоли от сърирача са някои популярни сортове айоли.

Айоли се използва най-добре в пикантни ситуации. Също така се съчетава добре със зеленчуци, яйчени омлети и меса от всякакъв вид - дори риба, сурова и варена. Той е невероятно гъвкав, така че можете да ядете айоли с почти всяка пикантна храна.

Какво е майонеза

Майонезата (или майонеза) е старата надеждна подправка, която се намира в почти всеки американски хладилник. Това е класическият бял сос, който може да превърне сухия сандвич във вкусен обяд, а консерва риба тон в апетитно предястие. Също така е основа за сосове като сос тартар и дресинг Хиляда острова, както и студени салати като салата от риба тон и макарони. Употребите на майонеза са практически безкрайни и тя се появява по изненадващи начини, като например в печива.

Майонезата в най-простата си форма е емулсия от масло, яйчни жълтъци и източник на киселина, като оцет или лимонов сок. Майо може също да съдържа вода, сол, горчица и различни подправки. Всички видове забавни съставки могат да се добавят към майонеза, за да се направят нови вкусове на майонеза, като чипотле, печен червен пипер и сърирача майонеза.

Лекар: Тези храни вдигат холестерола до небето

Историята на майонезата датира от стотици години. Френски готвач се смята за изобретяването на първата майонеза през 18 век и оттогава тя се използва.

Айоли срещу Майонеза

Айоли и майонеза са кремообразни сосове, така че имат някои общи неща. Можете да ги използвате, за да добавите кремообразна консистенция и остър вкус към солени ястия. И двете са отлични за добавяне на влага към сухи храни, като малки картофи, например.

Най-голямата разлика между айоли и майонеза са съставките. Айоли се прави от олио и чесън, докато майонезата се прави предимно от олио и яйца. Айоли специално изисква зехтин, който има различен вкус, докато майонезата обикновено се прави с масло с по-неутрален вкус. Майонезата също съдържа източник на киселина, като оцет или лимонов сок.

Двете също имат различни вкусове, текстури и приложения. Айоли има силен вкус на чесън, докато майонезата е по-тръпчива, тъй като съдържа киселина. В текстурно отношение айолито е по-дебело от майонеза. Ето защо понякога се използват по различен начин. Между двете майонезата е малко по-гъвкава. Айоли е забележимо по-пикантен, така че не може да се използва в сладкиши или печени продукти, както може майонеза. По-вероятно е да намерите айоли, използван като сос за потапяне, докато майонезата е по-често използвана като намазка или основа за други сосове и дресинги.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес