Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 начина за облекчаване на стомашни язви у дома

07 май 2023, 10:31 часа

Някои домашни средства, като пробиотиците например, могат да помогнат за облекчаване на болката и други симптоми, свързани със стомашните язви. Хората обаче трябва да ги използват заедно с медицинско лечение.

Стомашните язви са рани, които се развиват в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, което е първата част на тънките черва. Стомашните язви са известни още като пептична язва, стомашна язва или язва на дванадесетопръстника. Те се развиват, когато стомашната киселина дразни лигавицата на стомаха.

Причините за язви включват

  • Инфекция с бактерия Хеликобактер пилори;
  • Дългосрочна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен или аспирин;

Някои хора вярват, че стресът или пикантната храна могат да причинят язва. Те не причиняват язви, но могат да ги влошат, като увеличат производството на стомашна киселина.

Ако човек има язва, той може да почувства парене в стомаха си. Това усещане за парене често продължава няколко минути или няколко часа.

Можете да облекчите тези симптоми, като използвате някои от следните домашни средства:

Пробиотици

Пробиотиците са живи организми, които помагат за възстановяване на баланса на бактериите в храносмилателния тракт. Освен че помагат за постигане на оптимално здраве на червата, те могат да помогнат и при лечението на язви. Когато се приемат заедно с други лечения, пробиотиците могат да помогнат за унищожаването на вредните бактерии.

Пробиотици може да намерите в следните продукти: кисели млека, ферментирали храни или пробиотични добавки.

Цветни плодове

Много плодове съдържат съединения, наречени флавоноиди, които са полифеноли. Флавоноидите допринасят за наситените цветове на някои плодове.

Според изследване от 2011 г., полифенолите могат да помогнат при стомашни язви. Те също могат да помогнат при редица други храносмилателни проблеми, включително спазми и диария.

Флавоноидите предпазват стомашната лигавица от развитието на язви. Те правят това чрез увеличаване на стомашната слуз, която инхибира растежа на Хеликобактер пилори. Флавоноидите също имат и антиоксидантни свойства.

Флавоноидите присъстват в плодове като: ябълки, боровинки, череши, лимони и портокали и ядки.

При язва и при проблеми с черния дроб - ето какво не бива да ядем

Плантейн

Изследвания от 2011 г. сочат, че неузрелите плантейни могат да имат положителен ефект при пептични язви. Те съдържат флавоноид, наречен левкоцианидин. Левкоцианидинът увеличава количеството на слуз в стомаха. Този плод може също да намали киселинността, което може да помогне за предотвратяване и облекчаване на симптомите на язва.

Мед

Медът от манука има антимикробни свойства, които могат да бъдат полезни при лечението на язви.

Изследване от 2016 г. гласи, че медът от манука има антимикробни ефекти срещу Хеликобактер пилори. Това предполага, че медът може да бъде полезен за лечение на стомашни язви.

Куркума

Куркумата е популярна жълта подправка, често използвана в Индия и други части на Южна Азия. Подобно на лютите чушки, куркумата съдържа съединение, наречено куркумин.

Изследване от 2013 г. заключава, че куркуминът има противовъзпалително и антиоксидантно действие, което може да помогне за предотвратяване на стомашни язви.

5 опасни заболявания, за които предупреждават киселините

Лайка

Някои хора използват цвят от лайка и чай от лайка за лечение на леко безпокойство, чревни спазми и възпаление.

Прегледно проучване, публикувано през 2012 г., съобщава, че екстрактите от лайка могат да имат и противоязвени свойства. Някои експерти смятат, че може да попречи на стомашните язви и да намали времето за тяхното зарастване.

Женско биле

Женското биле е популярна билка, която е родом от средиземноморския регион и Азия. Хората са използвали женско биле в традиционните лекарства от стотици години. Някои хора вярват, че яденето на изсушен корен от женско биле може да помогне за излекуване и предотвратяване на язви.

Алое вера

Алое вера е популярно растително масло, което се намира в много локални лосиони, козметика и храни. Някои проучвания, разглеждащи как алое вера повлиява стомашните язви, дават благоприятни резултати.

Въпреки всички разгледани по горе проучвания се посъветвайте с вашия лекуващ лекар, ако решите да изполвате някой от тези методи за лечение на стомашни язви.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес