Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 храни, които помагат при мускулни крампи

21 юли 2023, 13:41 часа

Мускулните крампи са болезнени, неволни мускулни контракции. Изследванията показват, че заместването на определени хранителни вещества като калий, натрий и магнезий може да помогне за тяхното намаляване.

Въпреки че точната причина не винаги е известна, интензивните упражнения, невромускулните аномалии, медицинските състояния, електролитен дисбаланс, употребата на лекарства и дехидратацията се смятат за често срещани причини.

Ето 12 храни, които могат да помогнат при мускулни крампи.

1. Авокадо

Авокадото е особено богао на калий и магнезий, два минерала, които действат като електролити в тялото и играят роля в здравето на мускулите.

Когато електролитите станат дисбалансирани, като например след интензивна физическа активност, могат да възникнат симптоми като мускулни крампи.

Ето защо, ако изпитвате чести мускулни крампи, уверете се, че консумирате много храни, богати на електролити като авокадото, може да ви помогне.

Знаете ли това лесно народно лечение на крампи?

2. Диня

Една от възможните причини за мускулни крампи е дехидратацията. Правилната мускулна функция изисква адекватна хидратация, а липсата на вода може да попречи на способността на мускулните клетки да се свиват, което може да причини или да влоши спазмите.

Динята е плод с изключително високо съдържание на вода. Всъщност динята е почти 92% вода, което я прави отличен избор за хидратираща закуска. Нещо повече, динята е добър източник на магнезий и калий, два минерала, които са важни за цялостната мускулна функция.

3. Кокосова вода

Кокосовата вода е предпочитан избор за спортисти, които искат да рехидратират и възстановят електролитите по естествен път и има основателна причина.

Тя е отличен източник на електролити, осигуряващ калций, калий, натрий, магнезий и фосфор – всички те могат да помогнат за намаляване на мускулните крампи.

4. Сладък картоф

Сладките картофи са сред най-здравословните зеленчуци, които можете да ядете поради мощната комбинация от витамини, минерали и растителни съединения, открити в тяхната вътрешност и кора.

Те са пълни с калий, калций и магнезий – минерали, които са жизненоважни за мускулната функция.

5. Кисело мляко

Киселото мляко е с високо съдържание на много хранителни вещества, особено калий, фосфор и калций – всички те действат като електролити в тялото ви.

Мускулите се нуждаят от калций, за да функционират правилно, поради което липсата на калций в кръвта ви може да доведе до усложнения, свързани с мускулите, включително мускулни крампи и неравномерен сърдечен ритъм.

Гръцкото кисело мляко също е пълно с протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на мускулната тъкан.

Как да се справите с честата поява на мускулни крампи?

6. Костен бульон

Костният бульон се прави чрез кипене на животински кости във вода за дълго време, обикновено над 8 часа, за да се получи концентриран бульон. Съставки като ябълков оцет, билки и подправки обикновено се добавят за подобряване на хранителната стойност и вкуса.

Костният бульон може да помогне за намаляване на мускулните крампи по няколко причини. Като се има предвид, че е течност, пиенето му може да ви помогне да останете хидратирани, което може да намали мускулните крампи.

7. Папая

Папаята е вкусен тропически плод с особено високо съдържание на калий и магнезий. Всъщност една папая от 310 грама доставя съответно около 15% и 19% от препоръчителния прием на калий и магнезий.

8. Ферментирали храни

Ферментиралите храни, като кисели краставички и кимчи, обикновено са с високо съдържание на натрий и други хранителни вещества, които могат да помогнат за намаляване на мускулните крампи. Интересното е, че някои изследвания показват, че консумацията на сок от кисели краставички може да помогне за инхибиране на електрически индуцирани мускулни крампи при спортисти.

Проучване при мъже спортисти демонстрира, че пиенето на малки количества сок от кисели краставички, прецеден от цели кисели краставички, намалява продължителността на електрически индуцираната мускулна крампа с 49,1 секунди, в сравнение с пиенето на обикновена вода или никакви течности.

Мускулните крампи са болезнен симптом, който изпитват много хора. За щастие, консумацията на богати на хранителни вещества храни, богати на определени витамини и минерали, може да помогне за предотвратяване и лечение на мускулни крампи.

Ако често изпитвате мускулни крампи, опитайте да добавите някои от храните и напитките в този списък към вашата диета за естествено облекчение. Ако симптомите ви не се подобрят или се влошат, не забравяйте да говорите с вашия лекар за възможни причини и възможности за лечение.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес