Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 негласни правила за интервю за работа, които всеки трябва да знае

12 септември 2023, 14:43 часа

Като кандидат често се чувствате сякаш сте в неведение, когато интервюто за работа приключи. Какво наистина мислят мениджърите по наемане на работа за това колко добре сте се справили?

Ето кои са най-големите негласни правила за интервю за работа, за които споделят експертите:

Правило №1: Интервюиращите искат актуална лента, а не изчерпателен списък на всичко, което сте направили

Гарантирано е, че кандидатите за работа ще получат някаква версия на „Разкажете ни за себе си“ и „Защо се интересувате от нашата компания/роля?“.

Може да мислите, че можете просто да повторите това, което пише в автобиографията ви. Но това би било грешка.

Интервюиращите ще очакват да можете да ги преведете накратко през кариерата си. Това е област, с която се борят много опитни професионалисти, особено професионалистите от първо поколение, защото негласното правило тук е, че интервюто иска най-важната лента.

Тъй като повечето интервюта са 30 минути, ако не тренирате, ще направите грешката да отделите твърде много време за този отговор и да не оставите достатъчно време, за да отговорите на други въпроси.

Други въпроси за интервю за работа също идват с тих подтекст и очаквания.

Търсенето на работа означава да демонстрирате своята компетентност, ангажираност и съвместимост.

Лъжите, които работодателите ви казват по време на интервю за работа

Правило №2: За да бъдете по-силен кандидат, трябва да разберете ролята на всеки човек на интервюто

Приспособяването на вашите въпроси и отговори въз основа на ролите, които отделните интервюиращи имат, е едно от най-добрите неписани правила за успешно интервю.

Това, което мениджърът иска да знае, е „Може ли Даниел да върши работата си без много намеса от моя страна?“ Мога ли да му се доверя, че ще вземе трудни решения? Какво ниво на подкрепа трябва да му осигуря?“

Рекрутерът може да се застъпи от името на кандидат, но в крайна сметка мениджърът по наемането е този, който всъщност може да получи одобрението на бюджета и да изпрати „да“ или „не“. Просто е важно да разберете тези движещи се части и тези хора, за да знаете към кого да се свържете и към кого да насочите въпросите си.

Правило #3: Езикът на тялото ви е от голямо значение

Има едно неизречено правило за интервю за работа и то е, че езикът на тялото на кандидата може да говори точно толкова силно, колкото думите, които всъщност казват.

Внимавайте как седите, какво правите с ръцете си, изражението на лицето си, зрителния си контакт. Езикът на тялото ви изпраща сигнали и влияе върху успеха ви в интервю, независимо дали вашият интервюиращ е наясно с въздействието му върху обратната връзка или не.

Препоръчително е да давате лицеви знаци и контакт с очите, за да покажете, че сте активен слушател. Това е малка стъпка, но може да направи голяма разлика.

Правило #4: Трябва да сте подготвени с повече от една кариерна история, която да разкажете

Важно е да влезете в процеса на търсене на работа, като знаете как да разкажете историята на кариерата си. Но ако искате да бъдете още по-силен кандидат, имате нужда от повече от една история, която да разкажете на интервюиращите, защото често те се разпитват взаимно.

Правило #5: Последването няма да ускори офертата

Добрата новина е, че мълчанието обикновено не е лично и вероятно се дължи на други провеждани интервюта или вътрешна бюрокрация.

Но лошата новина е, че тези подтиквания и „Просто проследяване!“ имейлите няма да ускорят процеса. Ако сте проследили и сте държали хората отговорни за техните крайни срокове и все още чувате мълчание, това е вашият сигнал да продължите напред.

Най-добрият въпрос, който да зададете на интервю, ако искате да получите работата

Правило #6: Благодарствената бележка може да бъде възможност за работа в мрежа, но няма да ви осигури работата

Благодарствените бележки могат да бъдат начин да се свържете с някого след интервю за работа. Ако сте в традиционна работна среда, те може да се очакват или желаят, така че трябва да се консултирате отново с вашия работодател, ако не сте сигурни дали да изпратите такава след интервю.

Просто разберете, че много рядко ще има решаваща разлика между това да бъдете нает или не. Ако вземете решение въз основа на това, това е лошо лидерство, защото някой току-що е направил допълнителна стъпка от административна домашна работа, вместо да демонстрира своите умения или стойност.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес