Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 мита за йога, които не бива да ви спират да започнете да практикувате

14 юни 2023, 21:43 часа

Йога не е само за хора, които са млади или гъвкави. Ползите от редовната практика могат да бъдат широкообхватни, включително облекчаване на болката, повишена сила и гъвкавост, облекчаване на стреса, по-добро дишане, управление на теглото, сърдечно-съдово състояние, по-добро кръвообращение и по-спокойно настроение.

И докато почти всяка версия на тази древна практика включва известна степен на сила, гъвкавост и дихателна работа за подобряване на психическото и физическото благосъстояние, не всички практики са еднакви.

Така че, ако искате да се занимавате с йога, наистина има много възможности. И ако някой от следните митове за йога ви пречи да опитате, не му позволявайте.

1. Не съм гъвкав

Вие не правите йога, защото сте гъвкави. Правите я, за да увеличите гъвкавостта и мобилността си. Всички ние трябва да започнем от някъде и всяка поза може да бъде модифицирана, за да пасне на мястото, където се намирате на вашето лично пътуване.

Йога (и разтягането, което ще правите като част от нея) е добра за всички нива на трениращи. И въпреки че може никога да не успеете да се разтягате като йогите, вашата гъвкавост ще се подобри с времето. Повечето хора започват да забелязват разлика след три до четири седмици тренировки.

2. Имам болки в гърба

Добра новина: Тази болка в гърба не трябва да ви дисквалифицира. Йога може да бъде модифицирана за почти всяко медицинско състояние.

Например, ако имате глаукома (заболяване, което уврежда зрителните нерви в очите ви), ще трябва да избягвате да спускате главата си под сърцето, което означава, че ще трябва да промените определени пози.

Докато медицинските проблеми не трябва да ви възпират да правите йога, ако имате здравословно състояние и не сте сигурни дали йога е подходяща за вас, първо се консултирайте с вашия лекар и попитайте дали има някакво движение, което трябва да избягвате.

След това не забравяйте да говорите с инструктора по йога преди урока, за да го уведомите, че има определени движения, които трябва да избягвате. Инструкторът трябва да може да ви покаже модификации на позата, за да се случи това.

5-те най-често срещани грешки в йога и как да ги избегнем

3. Притеснявам се, че духовната страна ще влезе в конфликт с моите религиозни вярвания

Въпреки че често се свързва културно с индуизма и будизма, йога не изисква набор от религиозни вярвания и може да се практикува от всеки.

Йога обаче насърчава идеята за мир и цел, които някои хора приравняват с духовността. Ако все пак това не ви допада, потърсете класове и инструктори, които се фокусират единствено върху физическите аспекти на йога.

4. Йога е за жени

Жените наистина съставляват мнозинството от участниците в йога – около 7 на 10 от практикуващите, според проучване, но ползите от йога се простират до всеки, който се интересува от фитнес.

Йога помага на всеки да подобри подвижността на ставите, обхвата на движение и цялостната стабилност на ядрото. Тези ползи могат да помогнат както на мъжете, така и на жените с цели за представяне в широк спектър от спортове, от вдигане на тежести до бягане и много повече. Освен това йога насърчава добрата стойка и мускулния контрол и включва много от по-малките стабилизиращи мускули и сухожилия, които може да не получат същото внимание и стимулация с други тренировки.

5. Йога е просто прославено разтягане

Йога наистина включва много разтягане, но вие печелите повече от просто гъвкавост и мобилност. Вие също изграждате сила. Много от движенията включват задържане на собственото ви телесно тегло като съпротива и това може да подобри мускулната сила и издръжливост.

В едно проучване, например, 12-седмична йога програма подобрява не само гъвкавостта, но и сърдечно-съдовата издръжливост и мускулната сила и издръжливост в група здрави възрастни.

6. Нямам много свободно време за йога

Имате време, просто избирате да го прекарате в други неща. Няма минимално или максимално време, от което се нуждаете, за да правите йога. По-дългите йога сесии могат да предложат повече ползи (в зависимост от това защо практикувате и какви резултати търсите), но дори кратките могат да подобрят настроението, да облекчат стреса и да подобрят физическата издръжливост. Можете да правите прости йога сесии на бюрото си, за да облекчите болката, да увеличите когнитивната функция и да намалите стреса. Или правете петминутни поздрави към слънцето сутрин или вечер, за да постигнете същите ефекти.

Как се живее в най-големия ашрам в Европа?

7. Йога ще пречи на други видове обучение

Поради възстановителните, укрепващи и медитативни аспекти на йога, експертите казват, че правилният тип йога допълва почти всеки друг вид физическа активност. Ако мускулите ви са стегнати или слаби и ако ви липсва гъвкавост, не можете да получите достъп до целия енергиен потенциал на мускула. Като правите йога, може да откриете, че можете да се представяте по-добре в други дейности като силови тренировки и аеробни упражнения.

Освен това йога дава на тези мускули така необходимото облекчение от други дейности. Повечето йога е предназначена да лекува и да подпомага активното възстановяване.

Ключът е да намерите правилната практика, за да балансирате другите видове дейности, които извършвате. Ако силовите тренировки са основният ви фокус, потърсете йога практика, която се фокусира върху гъвкавостта и мобилността. Ако прекарвате по-голямата част от времето си в кардио, потърсете йога практика, която ще ви помогне да изградите сила. Или ако следвате интензивен тренировъчен план за предстоящо състезание или събитие, потърсете възстановителна йога практика.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес