Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 ефекта на мазната храна върху тялото

27 юли 2023, 11:33 часа

С високо съдържание на калории, мазнини и сол и с ниско съдържание на здравословни хранителни вещества, мазните храни имат както краткосрочни, така и дългосрочни ефекти върху здравето. Сред тях са диария, наддаване на тегло и акне.

Мазните храни се намират не само в заведенията за бързо хранене, но и на работното място, ресторанти, училища и дори в дома ви.

Повечето храни, които са пържени или приготвени с излишни масла, се считат за мазни. Те включват пържени картофи, картофен чипс, пици, лучени кръгчета, чийзбургери и понички.

Тези продукти обикновено са с високо съдържание на калории, мазнини, сол и рафинирани въглехидрати, но с ниско съдържание на фибри, витамини и минерали.

Въпреки че могат да бъдат приятно лакомство при специални поводи, мазните храни могат да повлияят негативно на тялото и здравето ви както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Ето 7 ефекта на мазните храни върху тялото ви:

1. Могат да причинят подуване, болки в стомаха и диария

Сред макронутриентите въглехидрати, мазнини и протеини – мазнините се усвояват най-бавно.

При хора с храносмилателни оплаквания, като синдром на раздразнените черва (IBS), хроничен панкреатит или стомашна болест, високите нива на мазни храни могат да предизвикат болки в стомаха, спазми и диария.

2. Могат да увредят микробиома на червата ви

Известно е, че мазните храни вредят на здравите бактерии, които живеят в червата ви.

Тази колекция от микроорганизми, наричана още чревна микробиом, засяга следното:

  • Смилане на фибри

Бактериите в червата разграждат фибрите, за да произведат късоверижни мастни киселини (SCFA), които имат противовъзпалителни ефекти и могат да предпазват от храносмилателни разстройства.

  • Имунен отговор

Чревният микробиом комуникира с имунните клетки, за да помогне за контролиране на реакцията на тялото ви към инфекции.

  • Регулиране на теглото

Дисбалансът на чревните бактерии може да допринесе за увеличаване на теглото.

  • Здраве на червата

Нарушенията на микробиома на червата са свързани с развитието на IBS, докато пробиотиците – живи, здрави микроорганизми, открити в определени храни могат да помогнат за подобряване на симптомите.

  • Здраве на сърцето

Здравите чревни бактерии могат да помогнат за повишаване на предпазващия сърцето HDL (добър) холестерол, докато вредните видове могат да произведат увреждащи артериите съединения, които допринасят за сърдечни заболявания.

5-те храни, които са едни от най-вредните у нас

Диета с високо съдържание на мазнини, може да увреди микробиома на червата, като увеличи броя на нездравословните чревни бактерии и намали броя на здравите.

Тези промени може да са свързани със затлъстяване и други хронични заболявания, като рак, сърдечни заболявания, диабет и болест на Паркинсон.

3. Може да доведе до наддаване на тегло и затлъстяване

Мазните храни, които са приготвени в големи количества мазнина, могат да причинят наддаване на тегло поради високия им брой калории.

Например, малък печен картоф (100 грама) съдържа 93 калории и 0,1 грама мазнини, докато същото количество пържени картофи съдържа 312 калории и 15 грама мазнини.

Затлъстяването е свързано с много негативни здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, инсулт и някои видове рак.

По-специално, високият прием на трансмазнини може да причини наддаване на тегло.

Трансмазнините се образуват, когато растителните масла се променят химически, за да останат твърди при стайна температура. Въпреки разпоредбите за употребата им, те все още се срещат в много мазни храни поради използването на частично хидрогенирани растителни масла при пържене и обработка на храни.

4. Могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт

Мазните храни имат няколко отрицателни ефекта върху здравето на сърцето. Например, доказано е, че пържените храни повишават кръвното налягане, понижават HDL (добрия) холестерол и водят до наддаване на тегло и затлъстяване, всички от които са свързани със сърдечни заболявания.

Например, изследването разкрива, че картофеният чипс увеличава възпалението и може да допринесе за сърдечни заболявания.

Едно проучване установи, че жените, които ядат 1 или повече порции пържена риба на седмица, имат 48% по-висок риск от сърдечна недостатъчност, отколкото тези, които ядат само 1-3 порции на месец.

5. Могат да повишат риска от диабет

Мазните храни могат да увеличат риска от диабет тип 2.

Консумирането не само мазни храни, но и сладки напитки, води до висок прием на калории, наддаване на тегло, лош контрол на кръвната захар и повишено възпаление.

На свой ред тези фактори повишават риска от диабет тип 2 и метаболитен синдром – група състояния, включващи затлъстяване, високо кръвно налягане и висока кръвна захар.

6. Могат да причинят акне

Много хора свързват мазните храни с обриви и акне.

Всъщност проучванията свързват западната диета, която е богата на рафинирани въглехидрати, бързо хранене и мазни продукти, с акне.

Проучване сред над 5000 китайски тийнейджъри установи, че редовното ядене на пържени храни увеличава риска от акне със 17%. Нещо повече, друго проучване при 2300 турски тийнейджъри разкри, че яденето на мазни продукти като колбаси и бургери повишава риска от акне с 24%.

Западните диети с високо съотношение на омега-6 към омега-3 мастни киселини също могат да причинят повишено възпаление, което води до акне. Докато омега-3 се съдържат в мазната риба, водораслите и ядките, омега-6 се съдържат в растителните масла, ядките и семената.

Учени: Хората, които НЕ ядат тази вредна храна, живеят по-малко

7. Могат да нарушат мозъчната функция

Диета, богата на мазни, мазни храни, може да причини проблеми с мозъчната функция.

Наддаването на тегло, високото кръвно налягане и метаболитният синдром, свързани с мазните храни, също са свързани с увреждане на структурата, тъканите и дейността на мозъка.

Освен това диетите с високо съдържание на трансмазнини са свързани с увреждания на мозъчната функция.

Едно проучване при 1018 възрастни свързва всеки грам трансмазнини, изяден на ден, с по-лошо припомняне на думи, което показва увреждане на паметта.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес