Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6-те билки, които трайно спират безсънието

23 април 2023, 09:22 часа

В глобален мащаб все по-забързващото се ежедневие предизвиква нарастване на нервното напрежение, което неминуемо се отразява върху съня – единствената възможност на организма да релаксира тялото и да освободи съзнанието. За съжаление, все по-трудно става заспиването, все по-често явление е няколкократното събуждане през нощта при положение, че не са били използвани някакви хапчета за отпускане на нервната система.

Привикването с такива хапчета се явява обаче, проблем, доколкото към тях се привиква и техните „странични ефекти“, натоварват не само черния дроб и бъбреците, но и вредят на ендокринната и нервната система. Несъмнено, далеч по-здравословно изглежда да се прибегне към „народната медицина“, която предлага редица билкови рецепти с доказан позитивен ефект по отношение на качеството на съня. Ето кои билки могат да бъдат използвани за целта.

1.  Лайка

Тази билка има меко въздействие върху нервната система като нормализира съня, облекчава главоболието и намалява тревожността. Доказано е, че това се дължи на слабия седативен (успокояващ, релаксиращ) ефект на флавоноида апигенин, който присъства в малко количество в цветчетата на лайката. Тъй като е подходящ както за възрастни, така и за деца, специфичният вкус на чая от лайка може да бъде изменен с добавяне към него на лъжичка натурален мед и лимоново резенче.

2.  Риган

Ароматният чай от риган действа облекчаващо върху прекомерно натегнатата нервната система – резултат от напрегнат работен ден, което е предпоставка за далеч по-качествен, непрекъсваем сън.

Лекар разкри кои са най-честите причини за безсъние

3.  Лавандула

Дълбокото вдишване на силно ароматичния лавандулов чай или етерично масло, приготвено от лавандула води до незабавно затихване на главоболието, а настъпилото след това отпускане на нервната система е толкова поглъщащо, че нощният сън се оказва впечатляващо дълбок и здрав, така че не се влияе дори от алармените системи за събуждане. Освен това не трябва да се прекалява с количеството етерично масло от лавандула, което се добавя към горещата водна вана за цялостното отпускане на тялото, тъй като може да се появи алергична реакция.

4.  Градински чай

Салвията (или както още се нарича градинският чай) има облекчаващ умствената умора ефект, но също така помага да се преодолее безпокойството и раздразнението. Начинът да се преодолеят натрупаните негативни емоции е изпиването на топла запарка от градински чай, гарниран с лъжичка мед, резен от лимон, мента или някакъв изсушен плод.

Нещо повече, редовното пиене на градински чай се оказва с терапевтично и профилактично действие, тъй като растението съдържа много полезни вещества: цяла гама витамини и микроелементи, но също така и редица биологично активни съединения (смоли, камфор, плодови киселини, танини, алкалоиди, сол, флавоноиди и фитонциди).

Учени: Причината за безсънието на възрастните хора са тези заболявания

5.  Корен от целина

Изненадващ ефект по отношение на бързото заспиване има супата, направена от корен на целина, тъй като съдържащите се в него вещества стимулират за бързото релаксиране на мускулната система и съответно снижаване нивото на нервното превъзбуждане.

6.  Мента

Ментата има широкоспектърен ефект, действайки противовъзпалително и облекчаващо върху централната нервна система, а също така тушира неприятното главоболие и подобрява работата на храносмилателния тракт. Сварената билка има приятен вкус и миризма, което я прави подходяща за онези, които не харесват особено специфичния аромат на различните билки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес