Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 топ експертни съвета за ефективна борба с косопада

01 ноември 2021, 07:31 часа

Косопадът е най-честата причина за посещение при трихолог. Обикновено космите се обновяват ежедневно, като падат около 50-100 косъма. Въпреки това, под въздействието на външни и вътрешни стимули, загубата на космени фоликули се увеличава.

Избягвайте стресови ситуации

Състоянието на стрес оказва пагубно влияние върху функционалната дейност на целия организъм. Прекомерната загуба на коса често може да бъде забелязана след операция, заболяване или емоционален стрес. Също така, стресовите ситуации причиняват бавен растеж на космените фоликули, който по-късно може да спре напълно. Колкото и да е странно, но отрицателното въздействие на емоционалния или физически стрес може да се прояви дори след шест месеца.

За да поддържате здравето и привлекателния външен вид на косата си, е необходимо да намалите периода на престой в стресова ситуация. Важно е да се научите как да намалите емоционалния стрес и да се отървете от негативните емоции. На помощ ще дойдат физическа активност, дихателни техники, приятелски разговор, здравословен начин на живот и приятна среда.

Балансирана диета

Тежките диети и ограничения провокират липса на хранителни вещества в организма, което от своя страна води до косопад. Недостатъчното количество протеин, витамини и минерали пречи на правилното образуване на космения фоликул и растежа на здрава коса.

За да поддържате здравето и естествената плътност на прическата, експертите препоръчват в диетата да се включат храни, богати на витамини от група В:

· Ниацинамид (В3) – помага за подобряване на кръвообращението в космения фоликул. Намира се в бобовите растения, магданоза, гъбите, аспержите, бадемите, черната ряпа и авокадото.

· Пантотенова киселина (В5) – е активатор на растежа на косата. Орехи, лешници, авокадо, целина, карфиол и чесън са богати на този елемент.

· Витамин В6 – помага за укрепване на структурата на косъма, както и засилва действието на други минерали. Редовната консумация на птиче месо, сухи банани, слънчогледови семки, домати, спанак и бяло зеле ще запълни дневната нужда от елемента.

· Биотинът (В8) е отговорен за производството на себум в скалпа. Храните, богати на този елемент, включват домати, гъби, бадеми, зеленина, кълнове, бирена мая и бобови растения.

· Витамин В12 – стимулира естествените процеси на обновяване на космените фоликули. В големи количества този елемент съдържа месо и домашни птици, риба, карантии и спирулина.

Правилна грижа за скалпа

Косата трябва да се измие с топла или хладна вода, като се извършват леки масажни движения. Продуктите за грижа за косата трябва да съдържат най-естествената формула, без наличието на агресивни компоненти в състава.

За разплитане на косата експертите препоръчват използването на гребени и четки с меки косми. Изсушете къдриците за предпочитане естествено. Ако трябва да използвате сешоар, въздушният поток трябва да е топъл или студен.

Момичетата, които губят много коса, трябва да ограничат оформянето на прическите и стайлинга, свързани със силно напрежение на косата. Също така трябва да сведете до минимум използването на стилизиращи продукти.

Редовен масаж на главата

Един прост масаж на скалпа по време на миене на косата или през целия ден ще подобри състоянието на скалпа и ще има положителен ефект върху храненето на космените фоликули. Нормализирането на локалната циркулация на кръвния поток ще създаде благоприятна среда за растеж на нова коса.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес