Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 стъпки, които трябва да предприемете, ако искате да преоткриете себе си

29 септември 2023, 17:50 часа

Може би чувствате, че сте предназначени за нещо по-голямо и искате повече от живота, отколкото имате в момента? Докладът на Gallup за 2023 г. за състоянието на глобалното работно място установи, че 60% от хората са неангажирани на работа, което показва, че повечето от нас не се чувстват пълноценни – поне в професионалния си живот.

Висок процент от хората мразят това, с което си изкарват прехраната. Причината, поради която хората не се променят, е, че изпитват страх – страх от провал и страх от това какво биха си помислили хората, ако нещата не вървят както трябва. Вместо това, вашият страх номер едно трябва да бъде да запазите статуквото, да не предприемете своя удар и да се събудите след пет месеца или пет години със съжаление.

Започнете с малко

Ако напълно преоткриването на живота ви не е опция за вас в момента, възможно е да промените част от вашата идентичност. Например, можете да преоткриете собствената си стойност. Или можете да преоткриете начина, по който мислите за нещата, като станете по-непредубедени.

Кои зодии искат да се развиват постоянно?

Разширете своите възприемани ограничения и това, което е възможно за вас. Не е задължително да започнете отначало, защото имате опит и научени уроци. Преоткриването може да бъде толкова голямо или толкова малко, колкото искате. Просто е добре винаги да се развиваме.

Направете енергиен одит

Друга форма на преоткриване е извършването на енергиен одит на живота ви. Определете нещата в живота ви, които ви носят голяма енергия. След това бъдете честни със себе си относно нещата и взаимоотношенията, които изсмукват енергията ви. Например определени ситуации или хора може да ви накарат да се почувствате изтощени.

Намалете времето, което отделяте за неща, които ви изтощават, и удвоете усилията си да правите повече от нещата, които ви хранят и осветяват. Понякога трябва да вземеш трудни решения и да се откажеш от нещо, за да освободиш място за това, което наистина искаш.

Отключете потенциала си

Ако сте готови да отидете по-надълбоко с процеса на преоткриване, но не знаете откъде да започнете, отделете време за саморефлексия. Първата стъпка е да знаете кой искате да станете. Може да направите два списъка. От едната страна на страницата избройте 10 неща, които ви харесват. Те могат да бъдат всичко - от преглед на филми до колекциониране на маратонки до фитнес.

Ако можехте да се събудите утре и да правите това за препитание и да не се притеснявате за парите, какво бихте искали да правите?

От другата страна на страницата направете списък с 10 умения или суперсили, които притежавате. Може би сте страхотни в свързването на хора. Ако не сте сигурни в уменията си, помолете приятелите си да ви кажат какво виждат като вашите таланти.

След това потърсете общи неща между двата списъка.

Ангажиране

За да се задържи преоткриването, трябва да сте ангажирани с процеса. В живота не получавате това, което искате; получавате това, за което сте се ангажирали. Има голяма разлика между това да си заинтересован и да си ангажиран. Повечето хора се интересуват и след това се разпадат при първия признак на нещастие или пречка. Ако сте ангажирани, сте готови да договорите цената предварително.

Ангажиментът изисква адаптивност. Ако нещо не работи, ще трябва да разберете защо. Трябва да сте готови да предприемете объркани действия, което е желание да предприемете неудобни стъпки. Ако изчакате идеалното време или докато не се почувствате комфортно, никога няма да започнете. Действието не винаги ще се чувства комфортно, особено когато опитвате нещо ново.

6 признака, че човек дава всичко от себе си

Самоосъзнаването е ключово за преоткриването и винаги можете да изберете различна история за себе си.

Да станеш суров и честен със себе си е най-освобождаващото нещо, което можеш да направиш. Не е нужно да одобрявате къде се намирате или къде сте били, но трябва да го приемете. Простете си, ако не сте там, където сте се надявали да бъдете. Едва тогава можете да признаете, че искате да промените и да разпределите енергията си за следващото.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес