Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 потенциални ползи за здравето от хипнотерапията

06 юли 2023, 13:30 часа

Хипнозата като форма на психологическа терапия може да се използва за лечение на определени здравословни състояния.

Хипнотерапевтична сесия

Хипнотерапията на теория може да успокои безпокойството и болката, да подобри съня и много повече, въпреки че изследванията са ограничени.

Хипнотерапията може да бъде полезен инструмент за лечение на някои здравословни проблеми. Тази допълнителна терапевтична техника използва хипнотично, повишено състояние на концентрация и насочено фокусирано внимание с помощта на сертифициран хипнотизатор или хипнотерапевт за извършване на здравословни промени във вашите мисли и поведение.

Идеята зад хипнозата е, че тя е средство за проникване в подсъзнанието или първичните части на мозъка, които се стремят да ни предпазят от болка. Докато съзнателните, рационални части на нашия мозък са склонни да доминират в ежедневието ни, по-емоционалните подсъзнателни региони са склонни да поемат. И твърде често подсъзнанието ни насърчава да повтаряме безполезни мисли или поведения, на които сме разчитали в миналото.

При хипнотерапията вие сте насочени към състояние на релаксация и осъзнатост, което може да ви позволи да станете по-възприемчиви към нови идеи. Докато сте в това състояние, хипнотерапевтът описва чувства, мисли и образи - езикът на подсъзнанието, които отразяват промените, които искате да направите.

Този подход може да се използва за подпомагане на лечението на много здравословни състояния, от тревожност и болка до сън и посттравматично стресово разстройство. Ето какво предлагат ограничените изследвания и експертите:

1. Може да помогне за облекчаване на остра и хронична болка

Хипнозата е много ефективен аналгетик или средство за облекчаване на болката. Може да ви помогне да управлявате страха и безпокойството, които изпитвате, свързани с болката, като първо ви помогне в състояние на релаксация и след това пренасочи вниманието ви към нещо друго.

Изследванията показват, че хипнозата може да помогне при различни видове болка. Например, след преглед на 18 проучвания на хипноза и болка, авторите на един мета-анализ заключиха, че хипнозата има умерен до значителен ефект на облекчаване на болката при пациенти с изгаряния, рак, главоболие и сърдечни заболявания. Хипнозата е била ефективна и при здрави доброволци, изложени на експериментална болка, като например потапяне на ръка или крак в съд с ледена вода за една до три минути, за да се измери кръвното налягане и сърдечната честота в отговор на стрес.

Освен това, клинично проучване, публикувано през юни 2022 г. сравнява пациенти, които са получили индивидуална 10-минутна сесия на хипноза преди операция на коляното, с контролна група, която не е получила хипноза преди операцията. Групата на хипноза използва по-ниски дози опиати за следоперативна болка в сравнение с контролната група, но това не е статистически значимо. Необходими са повече изследвания, за да се проучат ефектите от хипнозата върху употребата на опиати след операция и как терапията може да се свърже с управлението на болката.

2. Може да успокои симптомите на тревожност

Хипнозата може да улесни хората в отпуснато и спокойно състояние. В това състояние хората може да са в състояние да насочат вниманието си от проблема, причиняващ безпокойството им, и към усещане, което искат да изпитат вместо това.

Например, в едно проучване учените са направили мозъчни сканирания на 57 души (36, които са тествани като висока и 21 с ниска хипнотизираемост), които са били подложени на хипноза и са открили промени в области на мозъка, които позволяват по-голям фокус и емоционален контрол. Насърчаването на тези умения за самоконтрол може да помогне на хората с тревожност да разпознаят безполезни мисли и вярвания и да ги заменят с подкрепящи.

3. Може да помогне при отказване от тютюнопушене

Хипнозата може да бъде допълнителен подход за хора, които се интересуват от отказване от пушенето. Хипнотерапията може да предостави възможност за въвеждане на различни съобщения за пушенето в мозъка ви. Например, вашият хипнотерапевт може да ви насърчи да мислите за спирането на тютюнопушенето като начин да уважавате тялото си. Може също да ви помолят да си представите, че издухвате цигарен дим в белите дробове на вашето бебе или куче.

Редица проучвания и мета-анализи в продължение на много години разглеждат хипнозата като помощ за намаляване на тютюнопушенето и много от тях стигат до заключението, че има някои ползи, но по-строгите прегледи сочат пристрастия и недостатъчни доказателства. Като се има предвид ниският риск от увреждане и фактът, че няма съобщения за неблагоприятни ефекти, можете да обмислите тази интервенция заедно с по-конвенционалните подходи след обсъждане с вашия първичен лекар.

Терапевтична хипноза: общувайте с подсъзнанието

4. Може да подобри съня

Сънната хипноза или хипнотерапията за справяне с проблеми със съня може да бъде ефективна при промяна на предизвикателни мисли или навици, които могат да попречат на съня.

Например, ако някой непрекъснато мисли, че не може да спи, мозъкът му може в крайна сметка да разпознае това убеждение като истина. Когато имаме определени мисли в нашия съзнателен ум, това е като семе, засадено в подсъзнанието, и колкото повече мислим нещо, толкова повече подсъзнанието ще произвежда това поведение от само себе си. Това може да насърчи нездравословни навици и поведение на съня и дори да създаде безпокойство около съня при някои хора.

Хипнозата може да помогне на хората да разпознаят тези безполезни вярвания и да ги заменят с мисловни предложения за поддържане на здрав сън.

5. Може да помогне при лечението на симптомите на ПТСР

Според минал преглед хипнозата може да помогне на хората с посттравматично стресово разстройство да отключат травматичните спомени, скрити от техния съзнателен мозък. Но вместо да преживеят отново травмата, хората с посттравматично стресово разстройство, които се подлагат на хипноза, може да са в състояние да я видят в различен контекст и да преформулират паметта по лечебен начин, според прегледа.

Взирането в нечии очи за 10 минути може да промени вашето съзнание

Хипнотерапията може да работи чрез насърчаване на физически комфорт и контрол, както се ръководи от терапевта. Същността на травмата е загубата на свобода на действие или контрол върху това, което се случва. Въпреки че много хора може да се страхуват, че хипнотерапията отнема самоконтрола, тя всъщност може да върне самоконтрола,така че можете да поддържате комфорт и безопасност в тялото си и след това можете да погледнете някои елементи от травмата и да видите по различен начин.

Източник: https://www.everydayhealth.com/integrative-health/potential-health-benefits-of-hypnotherapy/

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес