Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 техники, с които ще спрете сърцебиенето за по-малко от минута

27 май 2023, 15:00 часа

Сърцебиенето може да бъде плашещо преживяване, причиняващо бърз или неравномерен сърдечен ритъм, който изглежда така, сякаш сърцето ви се състезава или прескача. Въпреки че често са безобидни, те могат да бъдат притеснителни и да сигнализират за скрито медицинско състояние. Ако търсите незабавно облекчение от сърцебиенето, ето няколко техники, които могат да ви помогнат да го спрете за по-малко от минута.

Дълбоко дишане

Съсредоточете се върху бавното, дълбоко дишане. Вдишвайте дълбоко през носа, като разширявате диафрагмата си, и издишвайте бавно през устата си. Тази техника помага за активиране на реакцията на тялото ви за релаксация и може да помогне за регулиране на сърдечния ви ритъм.

Маневра на Валсалва

Стиснете носа си и затворете устата си, след което се опитайте да издишате принудително. Тази техника увеличава налягането в гръдния кош, стимулира блуждаещия нерв и може да помогне за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм. Внимавайте да не прилагате прекомерна сила, за да избегнете потенциални усложнения.

Кашлица

Поемете дълбоко въздух и се изкашляйте силно, сякаш се опитвате да изхвърлите храчките от гърдите си. Действието на кашлицата увеличава налягането в гръдния кош, което може да помогне за възстановяване на електрическите сигнали на сърцето ви и потенциално да спре сърцебиенето.

Пръскане със студена вода 

Пръскането на студена вода върху лицето ви или потапянето на лицето ви в купа със студена вода може да активира "рефлекса на гмуркане". Този рефлекс забавя сърдечната честота чрез стимулиране на блуждаещия нерв и може да осигури незабавно облекчение на сърцебиенето.

5 причини защо имаме силно сърцебиене нощем

Стимулация на вагусовия нерв 

Нежното масажиране на областта на шията, където се намира сънната артерия, може да стимулира блуждаещия нерв, който помага за регулиране на сърдечната честота. Използвайте леко докосване и внимавайте да не оказвате прекомерен натиск.

Техники за релаксация

Занимавайте се с упражнения за релаксация, като например прогресивна мускулна релаксация или водени образи. Тези техники могат да помогнат за намаляване на стреса и тревожността, които са често срещани фактори за сърцебиене.

Избягване на кофеин и стимуланти

Ако често изпитвате сърцебиене, може да е полезно да ограничите или да избягвате кофеина, никотина и други стимуланти. Тези вещества могат да изострят сърцебиенето и да увеличат сърдечната честота.

Идентифицирайте тригерите

Обърнете внимание на дейностите или веществата, които предизвикват сърцебиене. Често срещани отключващи фактори са стресът, тревожността, някои лекарства и алкохолът. Избягването или овладяването на тези отключващи фактори може значително да намали честотата на сърцебиенето.

Защо някои хора получават сърцебиене след хранене?

Останете хидратирани

Дехидратацията може да допринесе за сърцебиене, затова не забравяйте да пиете достатъчно количество вода през деня. Правилната хидратация поддържа здравословната функция на сърцето и може да помогне за предотвратяване на сърцебиенето.

Потърсете медицинска помощ

Въпреки че тези техники могат да осигурят временно облекчение, важно е да се консултирате с медицински специалист, ако имате чести или продължителни епизоди на сърцебиене. Той може да оцени състоянието ви, да установи всички основни причини и да осигури подходящо лечение, ако е необходимо.

Помнете, че тези техники са предназначени за незабавно облекчение и не трябва да заместват медицинския съвет. Ако имате повтарящи се или силни сърцебиения, е необходимо да потърсите професионални медицински съвети, за да гарантирате здравето на сърцето си и цялостното си благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес