Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 причини да ядете ябълки всеки ден

28 май 2024, 08:15 часа

Ябълките са може би най-често срещаният диетичен продукт. Те са достъпни по всяко време на годината и ─ не е шега! Една средно голяма ябълка съдържа около 40-50 калории (а зелената още по-малко). Въпреки това лекарите не препоръчват да „седите“ само на ябълки и силно съветват по принцип да не се увличате по монодиети. Можете да използвате ябълки като основа за дни на гладно, особено след като тези плодове са невероятно здравословни.

Най-ценните свойства на ябълките

Нормализират работата на стомашно-чревния тракт. Ябълките са 80% вода, но останалите 20% съдържат фибри, които подобряват храносмилането и намаляват вероятността от чревни разстройства (включително тяхната недостатъчна страна - запек).

10 неща, които ще се случат с тялото ни, ако ядем ябълки всеки ден

Намаляват холестерола. Излишъкът му води до образуване на плаки, което означава нарушаване на притока на кръв в каротидните артерии, което рано или късно заплашва абсолютния ─ инсулт. Сърдечен удар, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, ангина пекторис и много други заболявания също могат да възникнат поради високи нива на холестерол.

Ябълките съдържат пектин, който помага за премахване на излишния холестерол от тялото, намалявайки вероятността от запушване на кръвоносните съдове и намалявайки вероятността от инфаркт. Освен холестерола, пектинът "отстранява" и токсични вещества (олово, арсен, живак).

Предпазват от тумори. Разбира се, ябълките не могат да се нарекат панацея за онкологията, но съдържащите се в тях флавоноиди и полифеноли имат противотуморен ефект – свързват опасните свободни радикали, една от основните причини за неконтролирани клетъчни промени.

Повишават имунитета. Витамин С, съдържащ се в ябълките, укрепва имунната система. В допълнение, много изследвания са доказали, че ябълките предпазват бронхопулмоналната система - по-специално от вредните примеси, съдържащи се във въздуха и тютюневия дим. Те дори са уникална и много вкусна профилактика на астматични заболявания.

Попълват недостига на желязо. Ябълките съдържат малко по-малко желязо от други храни (нарове, червено месо), но спомагат за активното му усвояване.

Засищат. Фибрите, на които са богати ябълките, помагат за бързо задоволяване на глада, но основното е, че ябълките спомагат за качественото храносмилане на храната и предотвратяват превръщането на въглехидратите в мазнини, насърчавайки загубата на тегло. Между другото, лекият диуретичен ефект, който предизвикват ябълките, също работи за тази цел.

Яжте поне 1 ябълка преди лягане - усетете ползите!

Те мият зъбите. Пектините, с които е наситена ябълковата каша, имат бактерицидни свойства и могат буквално да осигурят дезинфекция на устната кухина. Твърдата кора на ябълките също масажира и укрепва венците, като стимулира вътрешното кръвообращение. Помните ли съвета „когато нямате под ръка четка за зъби, просто изяжте ябълка“? Той е 100% прав.

Те ви спасяват от недостиг на витамини. Извън сезона, когато собствените резерви на тялото са изчерпани, ябълките, които отдавна са се превърнали в „целогодишен“ плод, го спасяват. Ябълките имат уникален комплекс от витамини и минерали. В допълнение към витамин С (за него ─ по-горе), те съдържат витамини А, К, Е и група В, много микроелементи (мед, цинк, хром, желязо, йод, флуор, селен и др.) И макроелементи (магнезий, калций). , фосфор, калий, хлор, сяра). Резюме: ябълките укрепват сърдечно-съдовата система, нормализират нервната функция, стабилизират мускулната функция, подобряват храносмилателната функция и укрепват имунната система.

Помага на черния дроб. В допълнение към факта, че пектините се справят с излишния холестерол, помагайки на черния дроб, хлорогенната киселина, съдържаща се в ябълките, премахва оксаловата киселина от тялото (не нейната органична форма, а междинен продукт на метаболизма, който в прекомерни количества може да причини проблеми с бъбреците и пикочните пътища). Общите ползи от този „ябълков детокс“ са безценни.

Облекчава стреса. И накрая, ябълките са просто вкусни. Гъделичкащият аромат на прясно приготвена ябълкова шарлота може да ви накара да забравите за всичките си проблеми, а ябълковият чай ще ви успокои и ще ви помогне да заспите.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес