Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 начина, по които сънната апнея може да бъде вредна за вашето здраве

07 август 2023, 15:15 часа

Сънната апнея може да увеличи шансовете ви за развитие на широк спектър от здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и депресия.

Обструктивната сънна апнея е нарушение на съня, при което мускулите в задната част на гърлото не успяват да поддържат дихателните пътища отворени по време на сън, причинявайки повтарящи се паузи в дишането, които продължават поне 10 секунди. Когато това се случи, вашият мозък ви събужда за кратко, за да отвори отново дихателните ви пътища и този повтарящ се модел на прекъсване на съня, който може да се случи до 30 пъти или повече за един час, може да ограничи способността ви да получите дълбокия, спокоен сън, от който се нуждаете .

Адекватният сън означава качествен сън, не само количество. Някой може да спи от седем до осем часа, но все още да се чувства уморен, защото не спи дълбоко.

Ето само някои от начините, по които сънната апнея може да бъде вредна за вашето здраве.

1. Може да навреди на здравето на сърцето ви

Сънната апнея е свързана със сърдечни заболявания като неравномерен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност и инфаркти. Ако имате сънна апнея, спирате да дишате, когато спите, което води до спад на сърдечната честота. Kогато тялото ви събуди, за да дишате отново, сърдечната ви честота се ускорява и повишава кръвното ви налягане.

Сънната апнея също така намалява нивата на кислород в кръвта, ограничавайки доставките, които отиват до вашите жизненоважни органи. Сърцето, подобно на другите ви органи, се нуждае от кислород, за да функционира правилно. Този намален кислород също повишава нивата на химикали, причиняващи възпаление в кръвта, които могат да увредят сърцето и кръвоносните съдове.

Въпреки че е важно да се храните здравословно за сърцето и да спортувате редовно, лечението на сънна апнея и осигуряването на достатъчно сън също може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

2. Да увеличи риска от инсулт

Не е ясно дали инсултът или сънната апнея са на първо място, но експертите предупреждават, че едното състояние може да доведе до другото.

Например, преглед на проучвания установи, че нарушеното дишане при сън, включително сънна апнея изглежда увеличава риска от инсулт, а нарушеното дишане при сън е често срещано състояние сред хората, които са имали инсулт. Изследователите също така забелязаха, че както сънната апнея, така и инсултът споделят редица общи рискови фактори, включително затлъстяване, хипертония и диабет. Сънната апнея е силно свързана с предсърдно мъждене (потенциално опасна форма на неправилен сърдечен ритъм), коронарна артериална болест, застойна сърдечна недостатъчност и диабет, които са рискови фактори за инсулт.

3. Да причини наддаване на тегло

Въпреки че не всеки с наднормено тегло има сънна апнея, хората със затлъстяване са по-склонни да бъдат диагностицирани с разстройството, според.

Какво стои зад връзката между затлъстяването и сънната апнея? Когато напълнеете, мазнините могат да се натрупат в областта на шията и да възпрепятстват дишането ви, което води до сънна апнея.

Сънната апнея може също да увеличи риска от прекомерна сънливост през деня, което може да намали нивата на физическа активност и да доведе до наддаване на тегло.

Хъркането може да е признак за опасни заболявания

4. Да увеличи риска от високо кръвно налягане

Когато спрете да дишате и нивата на кислород спаднат, мозъкът ви изпраща съобщение за увеличаване на адреналина в тялото, което кара сърцето да изпомпва по-силно и кръвоносните съдове да се свиват. Тези промени възникват в опит да се увеличи количеството наличен кислород за сърцето и мозъка, но също така причиняват периодично повишаване на кръвното налягане. Тези промени могат да повишат риска от хипертония и да поставят значителен стрес върху сърдечно-съдовата ви система.

5. Да повиши риска от диабет тип 2

Наличието на сънна апнея пречи на способността на тялото да регулира и метаболизира глюкозата, което може да увеличи риска от развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2. Това е така, защото сънната апнея ограничава времето, което прекарвате в дълбок сън, което се смята за важен процес за регулиране на глюкозата в тялото.

6. Може да увеличи риска от метаболитен синдром

Изследванията показват връзка между сънна апнея и метаболитен синдром, името на група рискови фактори, които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и други здравословни проблеми.

Ако имате три от следните рискови фактори, имате метаболитен синдром:

  • Високо кръвно налягане
  • Ненормални нива на холестерол
  • Висока кръвна захар
  • Увеличен размер на талията или излишни коремни мазнини в областта на корема
  • Висока кръвна захар на гладно (резултат от тест за кръвна захар, направен след като не сте яли нищо в продължение на поне осем часа)

7. Може да засегне мозъка

Това не е само вашето тяло. Сънната апнея може да повлияе отрицателно и на когнитивната ви функция. Тя се свързва с когнитивни разстройства, като намаляване на концентрацията и вниманието, нарушени двигателни умения и дори лоша памет.

Например, едно проучване установи, че хората с нелекувана сънна апнея имат повече проблеми с припомнянето на конкретни подробности за живота си, отколкото тези, които не са имали нарушение на съня.

8. Сънната апнея е свързана с депресия и тревожност

Обструктивната сънна апнея е свързана с депресия, независимо от фактори като тегло, възраст, пол или раса.

В проучване, което оценява 284 новодиагностицирани хора със сънна апнея, изследователите установиха, че 15,5% са имали постоянна, лека депресия, а 6% са имали силна депресия. Изследователите също установиха, че затлъстяването, дневната сънливост, ниската физическа активност, безсънието, ниското качество на живот и употребата на лекарства за сън са свързани с депресията.

Предлагат шофьорите да се изследват задължително за сънна апнея

9. Рискът от глаукома е по-висок, ако имате сънна апнея

Все още не е напълно ясно как сънната апнея може да причини глаукома, но както при други здравословни проблеми, свързани със сънна апнея, изследователите предполагат, че нарушението на очите може да произтича от понижените нива на кислород, циркулиращ в кръвта.

10. Сънната апнея ви излага на по-голям риск от злополуки и други проблеми, свързани с безопасността

В допълнение към здравните ефекти от неадекватния сън, сънната апнея също е показала, че увеличава риска от злополуки при шофиране, докато сте сънливи. Проучване установи, че хората със сънна апнея са 2,5 пъти по-склонни да бъдат шофьори при катастрофи с моторни превозни средства, отколкото хората, които нямат апнея.

Един от начините, по които се проявява сънната апнея, е прекомерната сънливост през деня. Хората може да заспят зад волана или да изпитат микросън – кратки моменти на сън, които продължават от една до 30 секунди, които може дори да не осъзнавате, че изпитвате.

Ако подозирате, че имате сънна апнея, важно е да се лекувате възможно най-скоро. Ако сте били диагностицирани със сънна апнея, но продължавате да изпитвате симптоми, като прекомерна сънливост през деня, говорете с вашия лекар дали трябва да опитате ново лечение.

Добрата новина е, че сънната апнея може да се лекува и свързаните рискове за здравето могат да бъдат намалени.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес