Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В нощта на музеите, където и да сте

20 май 2016, 11:01 часа

Една нощ, в която музеите разтварят врати по необичаен начин и в нетрадиционно време. Нощ, в която показват най-интересните си експонати и представят богата културна програма. Това е Нощта на музеите – тази година в събота, 21 май, на прага на Деня на славянската писменост - 24 май, и малко след Международния ден на музеите – 18 май. Една нощ, която по стечение на обстоятелствата ще е заобиколена от няколко почивни дни и която мнозина от нас ще прекарат по родни, любими или нови места. И в много от тези места ще има музеи, които ще участват в европейската инициатива. Затова "Българският пътеводител" тази седмица ви предлага да се възползвате от отворените врати на музеите и да посетите някои от тях. Със сигурност ще е ценно прекарана съботна вечер. Където и да се намирате тези дни, ако не във вашето, то със сигурност в някое съседно населено място ще има музей, който ще може да ви покаже и научи на нещо ново и то напълно безплатно. В съботната вечер.

Тази година инициативата Нощ на музеите навършва 12 години. България участва от самото й начало. Всяка година към нея се присъединяват нови и нови институции. Тази събота за пръв път ще участва новата Национална галерия „Квадрат 500". Програмата на повечето музеи започва в 18:00 и продължава до полунощ.

В София ще участват 48 културни института. Сред тях са Национален природонаучен музей, Софийска градска художествена галерия, Археологически музей с институт при БАН, Галерия „Астри“, Галерия „Ракурси“, Музей „Земята и хората“, Национален исторически музей, Национален военноисторически музей, Етнографския музей, Музей за история на София.

Пловдив


Снимка: Георги Йорданов

В Европейската нощ - 2016 Пловдив ще се включи с Общински институт "Старинен Пловдив", Градска художествена галерия, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионална библиотека "Иван Вазов", Дружество на пловдивските художници, Музеят на авиацията в Крумово и частните галерии: Галерия "А+", Аrsenal of аrt, "Аспект", "Виа Артис Крум Танчев", "Възраждане", Културен център "Тракарт", "Лаутлиев", "Ромфея", "Червеното пони" и U.P.A.R.K.

Варна


Снимка: Георги Йорданов

В морската ни столица ще се случат над 50 събития. Ще отворят 20 музея, 10 галерии и над 20 други творчески пространства. Ще има десетки изложби, кино на открито, танцов спектакъл и много други изненади. Основните събития ще са във Военноморския музей, Музеят за нова история на Варна, Градската галерия.

Бургас

Програма са подготвили Археологическият, Историческият и Етнографският музеи.

В Нощта на музеите ще се включат още институции от Велико Търново, Русе, Стара Загора, Добрич, Плевен, Шумен, Търговище и много други. Така че, проверете там, където се намирате каква ще е програмата и се възползвайте от възможностите, които тя ви предлага. Заслужава си!

Автор: Петя Георгиева, Национален туристически клъстер "Българският пътеводител"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес