Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 най-популярни туристически дестинации това лято: Класация на Mastercard

20 май 2024, 16:10 часа

Желанието за пътешестване остава на много високи нива. Освен това туристите удължават пътуванията си с допълнителен ден, спрямо предпандемичния период. Това сочат данните от нов доклад на Mastercard Economics Institute, озаглавен „Тенденции в пътуванията 2024“ и предоставящ информация да туристическата индустрия на 74 пазара.

Рекордни пътувания

Най-високият брой американци за всички времена – 15,9 милиона, са пътували в чужбина през първото тримесечие на 2024 г. Япония пък е посрещнала над 3 млн. туристи само през март 2024 г.

По-дълъг престой

Снимка: iStock

Туристите по света са прекарали средно един допълнителен ден във ваканция, а тези от Европа, Близкия изток и Африка – около два. Тенденцията се дължи на достъпните дестинации и по-топлия климат. За всеки 6 очакваното увеличение на продължителността на престоя е приблизително 1 ден

Преживяванията пред материалното

Потребителите приоритизират смислените преживявания пред материалните блага, дори когато пътуват. Разходите за изживявания вече възлизат на 12% от туристическите продажби, според SpendingPulse Destinations. Това е най-високото ниво от поне 5 години към март 2024 г.

ОЩЕ: Над 60 места по света начисляват туристическа такса и нарастват

Първенци са австралийците, които са склонни да похарчат 1 от всеки 5 долара за преживявания и нощен живот, спрямо средната глобална стойност, която е по-близо до 1 на всеки 10 долара.

Активно пътуване

Снимка: iStock

Круизите правят забележително завръщане, като броят на транзакциите на глобални круизни пътници е приблизително 16% над нивата от 2019 г. през първото тримесечие. Процъфтяващо търсене е налице и в ключови пристанища

През последните 12 месеца Бахамските острови са приели допълнителни 2,9 млн. пътници, пристигащи по море, спрямо предпандемичните нива. За много туристи увеличаващата се разлика в цените между круизи и хотели прави първите по-бюджетен вариант.

ОЩЕ: Заради свръхтуризма: Европейска страна строи ново международно летище

Най-популярните дестинации

Докато Япония се очертава като световен лидер за последните 12 месеца, Мюнхен се класира като най-популярната дестинация за това лято (юни-август 2024 г.).

Трябва да се отбележи, че Албания се нарежда на 3-о място в класацията на най-популярните летни дестинации, според Mastercard Economics Institute, предпочитана до предимно от опитни пътешественици, търсещи автентични евразийски емоции, като съседните Италия и Хърватия, но на по-ниска стойност.

Снимка: iStock

Топ 10 на най-популярните летни дестинации за 2024 г.:

  1. Мюнхен, Германия
  2. Токио, Япония
  3. Тирана, Албания
  4. Ница, Франция
  5. Канкун, Мексико
  6. Бали, Индонезия
  7. Банкок, Тайланд
  8. Корфу (Керкира), Гърция
  9. Франкфурт, Германия
  10. Оранестад, Аруба

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес