Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямото езеро в България – ще познаете ли кое е то?

24 април 2023, 08:15 часа

Най-голямото езеро в България е естествен лиман на Черно море. Цели три реки пълнят това впечатляващо не само с красотата си, но и с биологичното си разнообразие езеро – Съндер дере, Чукарска и Айтоска. Ако до тук все още сте се колебали кое е то, най-вероятно, чувайки за река Айтоска, вече подозирате, че говорим за езеро, разположено в Бургаска област. Познато е като Бургаското езеро или още като езерото Вая – старото му име, най-голямото езеро в България наистина е близо до морския град и е още едно приказно местенце, на което да се насладите по време на морската си почивка.

Вая – най-голямото езеро в България

Със своите 28 кв.км. Вая е най-голямото езеро в България. То е и сравнително плитко – едва около 1.3 метра дълбочина. За сметка на плитките води размерите му са впечатляващи – дължината му е почти 10 километра, а в най-широката си част достига 4.5 км. Значимо е с впечатляващото разнообразие от птици, които гнездят около езерото или могат да бъдат наблюдавани в района му. Освен с флората и фауната езерото привлича туристите и с екопътека, на която са позиционирани интересни забавления и атракции за малки и големи като Скривалището на раците, Езерото с лилите, Островът на костенурките и др., които няма да ви оставят безучастни. Те са част от екопарк „Вая“ –  място, което задължително трябва да посетите, ако се намирате в Бургас или преминавате покрай морския град. Паркът предлага разнообразие от забавления и възможност за досег до природата и учене чрез игра – екоакадемия за деца, наблюдение на птици, конна езда, риболов, приложни изкуства и други възможности за алтернативен туризъм.

Любопитно за най-голямото езеро в България

-  Вая впечатлява не само в живописните гледки, но и с обитателите си. Освен реките, които пълнят езерото, във Вая навлиза и солена вода от Черно море, от което го отделя пясъчната коса Кумлука. Така най-голямото езеро в България е пълно и със солена, и със сладка вода и е дом както на сладководни обитатели, така и на морски видове.

- Най-голямото езеро в България е защитена територия с цел опазване на природата и най-вече на биологичното разнообразие и редките птици. То е място, любимо на орнитолозите. Над езерото преминава най-големият миграционен път на птиците в цяла Европа – Виа Понтика, което позволява по бреговете на Вая да се срещат и наблюдават разнообразни видове птици, сред които и редки или застрашени от изчезване. Общият брой на видовете птици е 254, като 71 са включени в Червената книга на България, а цели 9 вида птици, наблюдавани край най-голямото езеро в България, са застрашени в световен мащаб.

- Край Вая гнезди малкият воден бик, което придава на езерото ключова важност в Европа като местообитание на вида.

- Най-много от популацията на тръноопашатата потапница у нас се среща именно покрай най-голямото езеро в България.

- По залез Вая  прилича на огнена лава, отразявайки червеното сияние на залеза.

- Най-голямото езеро в България има интересно местоположение – между два квартала на Бургас, а не далеч от цивилизацията – факт, който улеснява както достъпа до езерото и увеличава популярността му, така и помага за развитието на туризма в морския град, прибавяйки към чара на Бургас и към многобройните места за забавление и почивка още една приказна, живописна и любопитна дестинация.

Произход на името на най-голямото езеро в България

До 1942 година езерото, познато днес като Бургаското езеро, носело името Ваякьойско езеро или още Вая според посоченото в книгата „Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г.“ Защо езерото се е наричало така и какъв е произходът на името не ни е известно. Съвременното му наименование със сигурност се свързва с името на града, в който е разположено най-голямото езеро у нас – Бургас.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес