Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха Перата заради нападение срещу екип на bTV на протеста в Асеновград

03 юли 2017, 08:30 часа • 9136 прочитания

Скандалният Петър Низамов-Перата, който се появи на снощния протест в Асеновград, беше задържан, тъй като има жалба от оператор на bTV за проявена агресия от Перата. "Ловецът на бежанци" е бил арестуван в 2 часа тази сутрин, в Бургаска област, докато се прибирал вкъщи. Срещу Перата е образувано досъдебно производство – за лека телесна повреда.

Последното, което помня, беше един голям сандвич – меле между жандармерия и протестиращи. В един момент залитнах, бутнах някакъв човек с телефон и след това последва свадата, обясни операторът Петър Дженаваров.

Репортерът на bTV Росен Цветков е категоричен, че Перата през цялото време е снимал с телефона си, предавайки на живо във Facebook и е търсил провокация. Преди снощния протест, Перата пусна видео в социалната мрежа, в което обявява, че „смятаме да покажем кой командва в тази държава”. Във видеото той дава съвети как да се заобикалят полицейските блокади около Асеновград.

Освен Низамов, арестувани са още двама души - също за непристойни действия.

Кой е Перата?

Името на Петър Низамов нашумя покрай случая, при който той "арестува" преминали през границата с Турция мигранти и ги върза със свински опашки. Заради това той отиде на съд, но беше оправдан на първа инстанция, главно защото жертвите не бяха открити да свидетелстват, а други свидетели промениха показанията си. Прокуратурата протестира съдебното решение.

Медийният образ на Перата прилича досущ на този на друг "герой" по бежанската тема - Господин Вълев, по прякор Динко. Двамата са криминално проявени – според Flagman Динко е известен в Ямбол с прякора си Бозавия и е разследван за данъчни престъпления. Според "Капитал" той е свързан непряко с Петър Низамов чрез Гана Желева, която е била съдружник на Динко във фирма "Трансинсс". Желева официално е живяла на един адрес с Камен Желев, син на бившия общински съветник в Ямбол Георги Желев и лидер на организираната престъпна група "Рижите", която се занимава с рекет и събиране на дългове. В периода 2008-2010 година името на Петър Низамов се свързва точно с известните в бургаския ъндърграунд "Рижи", но няма официални данни той да е участвал в групата. Низамов е осъждан и е с три присъди за нанасяне на телесни повреди през 2004, 2005 и 2009 година. Низамов имаше среща с правосъдието и след случай с побой в бургаската дискотека "Джубокс". При този случай ключови свидетели, сред които следовател, "получиха амнезия" пред съда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес