Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задава се огромен скандал с руски и беларуски тенисисти

21 февруари 2023, 11:47 часа • 3693 прочитания

Огромен скандал се заформя в тениса заради войната в Украйна. В основата на проблема е желанието на представители на Световната женска тенис асоциация (WTA) да бъдат допуснати руски и беларуски тенисисти до участие на Уимбълдън.

Организаторите на надпреварата, която се провежда в Обединеното кралство, отказаха да приемат представители на двете страни заради участието им във войната. Забраната бе съобразена с решение на британския парламент, но донесе глоба от 1 милион долара, наложена от шефовете на световния тенис.

Днес обаче се появи нова информация в медиите на Острова. The Telegraph съобщи, че WTA предлага стимул от $500 000 за отпадане на забраната, или казано по друг начин приспадане на 50% от глобата. Позицията е отговор на обжалване от страна на англичаните.

За да влезе решението в сила, е необходимо също руски и беларуски играчи да участват в подготвителните турнири това лято преди Уимбълдън, а именно Нотингам, Бирмингам и Ийстбърн. Отговорът на Женската тенис асоциация включва подклауза, в която се казва, че сумата също ще бъде намалена наполовина, ако се установи, че Британската тенис федерация (LTA) е положила „подходящи усилия“ за разрешаване на проблема чрез преговори с правителството.

ОЩЕ: България не е сред държавите, поискали изключване на Русия от Олимпийските игри

Според британски медии, ако офертата не бъде приета, легендарният турнир може да бъде изключен от календара за сезона, което ще е сериозен удар по традициите в спорта. "Перспективата тенисът да бъде използван за популяризиране на пропутинския дневен ред остава реална, както се видя на неотдавнашното Открито първенство на Австралия, когато демонстранти развяха руски знамена и носеха тениски, украсени с емблемата „Z“ на „Род Лейвър Арена“, посочват още от The Telegraph.

Какво се случва със скандала около Олимпийските игри в Париж (подробности четете в линка).

 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес