Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пръв път в кариерата си Григор Димитров премина в трети кръг на Australian Open*

16 януари 2014, 13:04 часа • 73364 прочитания

В мач от втория кръг на Australian Open първата българска ракета при мъжете Григор Димитров победи с 3:0 сета (6:3, 6:3, 7:6 (11) представителя на Тайпе Йен-Хсун Лу. Така за първи път Димитров успява да стигне до трети кръг на този турнир, а надеждите на българските фенове са, че Григор ще премине и във втората седмица на турнира.

Първи сет

Срещата започна с бърз сервис гейм на Григор, спечелен на нула и веднага стигна до 0:30 на сервис на Лу, но противникът му се справи с потенциално опасната ситуация благодарение на по-агресивна игра и точни първи сервиси. В тези първи минути направи впечатление, че Григор се движи доста добре по корта и явно физическата му подготовка под ръководството на Роджър Рашийд е на много високо ниво.

В четвъртия гейм на сета Димитров, който до този момент не беше дал нито една точка на Лу на свой сервис, натисна педала на газта и си извоюва 15:40, а след това имаше още три точки за пробив в гейма, но всеки път, когато Лу беше изправен до стената, азиатецът ставаше друг човек и успяваше да играе хем агресивно, хем точно. Логичното обаче се случи още в следващия сервис гейм на Лу – този път 0:40 за Григор след брилянтна защита и контраатака от бекхенд по правата, а при 15:40 Димитров закова форхенд уинър по правата – пробив.

Дойде време за Димитров да затвори сета – при аванс от 5:3 в негова полза. И както до този момент нашето момче нямаше никакъв проблем на сервис, като беше дал едва три точки на Лу, така тенисистът от Тайпе стигна до точка за връщане на пробива след страхотен печеливш форхенд от ретур. Григор обаче показа здрави нерви, спаси неприятната ситуация с кик сервис на бекхенд и мощен форхенд в опразнения корт и успя да вземе своето – 6:3.

Втори сет

Втората част започна крайно неприятно за Григор – пробив още в първия му сервис гейм и аванс от 2:0 гейма за Лу след две грешки от форхенд на нашето момче, като тази при 30:30 беше от много чиста позиция.

Ранният пробив има една много неприятна за направилия го тенисист особеност – има време да бъде върнат. И Григор върна пробива на Лу още в петия гейм, когато стигна до 0:40 след прецизен минаващ от бекхенд и добра защита. Лу спаси две точки, но при третата Димитров атакува на мрежата и с безпощаден форхенд по правата се наложи в разиграването – 2:3 и сервис за българина.

Върнатият пробив вдигна много увереността на Григор, който буквално се развихри по корта, взе си сервис гейма, проби отново, пак след аванс от 0:40 и грешка на Лу, който се разколебаваше все повече, а при 5:3 за Григор последва нов пробив на негова сметка, от втори опит, пак след по-дълго разиграване и нова грешка на притиснатия Лу – 6:3. В този сет всъщност Григор направи серия от шест поредни спечелени гейма след изоставането си с 0:3 в началото.

Трети сет

Първата по-драматична ситуация в тази част дойде в третия гейм, когато Лу получи шанс да направи пробив, но Григор отговори с ас и взе подаването си за 2:1. Веднага след това дойдоха шансовете за пробив в полза на хасковлията – два, но Лу ги спаси с по-агресивна игра и точно в този момент над Мелбърн заваля, което спря мача.

След подновяването на играта Григор успя веднага да пробие, като това стана от втори опит, благодарение на прецизен минаващ удар от бекхенд. За съжаление в седмия гейм Димитров направи двойна и непредизвикана грешка, изостана с 0:30, а след това Лу приключи завръщането си с два минаващи удара и върна пробива.

При 6:5 за Григор българинът стигна до мачбол, но Лу го отрази с ас и докара нещата до тайбрек. Там азиатецът успя пръв да направи минипробив за 3:2 точки, но Григор го върна за 3:4 след хубав печеливш форхенд, който хвана Лу в крачка. Противникът на Гришо успя да направи нов минипробив за 5:4 след дълго разиграване на бързо темпо, но след това азиатецът сбърка от бекхенд и отново върна Григор в тайбрека. Димитров стигна до втори мачбол в срещата при 7:6 точки, но на сервис на Лу, а той отново показа здрави нерви и принуди нашето момче да сбърка – 7:7. Лу обаче сбърка в следващото разиграване в желанието си да бъде агресивен и Григор получи трети мачбол, на свой сервис. За съжаление Димитров не вкара първи сервис и азиатецът успя да влезе по-агресивно в разиграването, изтиквайки Григор далеч зад основна линия – 8:8. Още по-лошото беше, че след това Лу направи нов минипробив след много силен ретур и имаше сетбол на свой сервис, но дойде ред на Григор да покаже майсторство от ретур и да изравни точките – 9:9.

Драмата продължи и Лу спаси още един мачбол, след като направи печелившо воле на магия, закачайки филето на мрежата. При 12:11 за Димитров обаче спасение нямаше – пети мачбол и там вече Лу изкара сечения си бекхенд в аут.

Победата означава, че Григор очаква в трети кръг победителя от мача Милош Раонич – Виктор Ханеску.

* Информацията е актуализирана

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес