Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пети път поред - Федерер изнесе урок на Надал

15 октомври 2017, 13:10 часа • 3048 прочитания

Експресно и без никакъв проблем световният номер две Роджър Федерер разпердушини за четвърти път тази година световния номер едно Рафаел Надал. С 6:4, 6:3 Федерер грабна за втори път в кариерата си титлата на Мастърса в Шанхай и изравни на второто място във вечната класация от ATP титли легендата Иван Лендъл. Двамата имат по 94 ATP трофея, а номер едно е Джими Конърс със 109. През тази година швейцарецът излезе четири пъти срещу испанеца - на финала на Australian Open, на осминафинал в Индън Уелс, и на финалите в Маями и Шанхай, като победи във всеки един от тези мачове, а преди това, в Базел преди две години, отново спечели.

С оглед формата на двамата финалът беше чакан с огромно нетърпение и мнозина се надяваха, че ще се стигне до драма. Само че драма нямаше, защото Федерер просто беше от друга планета. Най-показателни са статистиките - Федерер не допусна нито една точка за пробив през целия мач, не допусна дори равенство на свое подаване, а на три пъти взе подаването на Рафа, като веднъж това се случи в първия сет, и два пъти - във втория. Печелившите удари, включително асовете, пък бяха 28:12 за Федерер, а той направи и много по-малко непредизвикани грешки 11:20!

Срещата започна с пробив за Федерер - от трети шанс, като швейцарецът изигра по-къс ретур, но знаеше, че Надал ще атакува бекхенда му и остана на място, като наказа принудителното излизане на световния номер едно с брутален печеливш бекхенд по правата. До края на сета последва лекция на тема сервис, като особено впечатляващ беше шестия гейм, когато Федерер наниза на практика четири поредни аса, макар че единият няма да му се брои в статистиката, защото Надал пипна топката с рамката на ракетата, колкото да развали перфектността. Всъщност швейцарецът започна и осмия гейм с ас, т.е. пет поредни точки, в които Надал само виждаше топката отблизо.

Картината изобщо не се промени във втория сет - Надал стоеше на 5-6 метра зад основна линия и Федерер се упражняваше във вариация на тема подсечен сервис, а испанецът постепенно се изнерви и проблемите не закъсняха. Роджър проби за 3:2 гейма, след като Надал сбърка от форхенд, а финалът дойде в деветия гейм, когато Федерер си извоюва 0:40, благодарение на хубав дефанзивен лоб и грешка от смач с отскок назад на Надал. Швейцарецът взе своето от втори опит и така стъпи на трона в Шанхай, показвайки на Надал, че битката за номер едно в края на сезона не е приключила!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес