Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убедителна победа за Григор Димитров във втори кръг на Уимбълдън

25 юни 2014, 17:54 часа • 36860 прочитания

Най-добрият български тенисист Григор Димитров взе комфортна победа с 3:0 сета (6:3, 6:2, 6:4) във втория си мач на „Уимбълдън” – срещу младия австралиец Люк Савил. В следващия кръг българинът излиза срещу победителя от мача между Александър Долгополов и Бенямин Бекер. Победата означава, че Григор за пръв път достига трети кръг на турнира при мъжете.

Доста изненадващо домакините оказаха голяма чест на Григор и Савил, като поставиха мача им на Централния корт, а действащият шампион и фаворит на домакините Анди Мъри игра на Корт номер едно. Подобно на Григор, Люк Савил също е шампион на „Уимбълдън”, но в младежкото издание.

Преди мача за австралиеца не се знаеше много – главното беше, че има силен сервис. Срещата започна по типичния за трева начин – с убедително представяне на сервис и трудности за посрещащите. Това обаче не трая чак толкова дълго – при 3:2 за Григор вече дойде първата точка за пробив в сметката на българина, след като той стабилизира малко ретура. Тя беше реализирана веднага, след като Савил пресили форхенда си от удобна позиция в желанието си да направи перфектен печеливш удар. Младият австралиец обаче веднага имаше шанс да се върне в сета, след най-красивото разиграване в мача, при което спаси хубав лоб на Григор и в крайна сметка направи минаващ удар, но след това, на шанса за пробив, пак сбърка от форхенд при равностойно разиграване и шансът за Савил отлетя. Така Григор взе първия сет с 6:3.

Началото на втората част беше повече от отлично за Димитров – пробив на нула за него, след много красиво разиграване, при което привика Савил с къса топка на мрежата, разходи го с лек бекхенд по диагонала и му завърши топката от форхенд по другия диагонал. Отчаяният Савил инкасира и още един бърз пробив, за 4:1, след като пак изостана с 0:40, спаси първите две точки, но при третата ударът му спря в лентата на мрежата. В крайна сметка Григор затвори сета с 6:2 гейма, като загуби само две точки на свой сервис за целия сет.

Третият сет тръгна по-трудно за Григор, на когото му се наложи да спасява 0:30 на свой сервис при 1:2 гейма, но вече при 2:2 стигна до точка за пробив. За съжаление Димитров я пропусна след бекхенд в мрежата при дълго разиграване, а Савил спаси и още една точка за пробив след сервис-воле. Австралиецът трябваше да спасява и трета точка и отново го стори след сервис-воле, с което предотврати фактическия край на мача още тук. Натискът на Григор продължи и при 3:3 той отново стигна до шанс за пробив след впечатляващ минаващ бекхенд по къс диагонал, но Савил пак се спаси, със силен сервис. Григор не се отказа, стигна до нова точка за пробив, пак след впечатляващ удар от бекхенд, но този път сечен, който предизвика грешка на Савил на мрежата, но австралиецът отново предотврати опасността с мощен сервис. При третия шанс за Григор в гейма обаче Савил се поддаде на напрежението и направи двойна грешка – 4:3 за Димитров с пробив. Това се оказа и последното усилие, което Григор трябваше да положи в срещата, като той я завърши със сервис гейм на 15 – 6:4.

Други резултати

От останалите мачове дотук през деня впечатление направи победата на украинеца Серхий Стаховски, който преодоля с 3:0 сета полуфиналиста от „Ролан Гарос” през тази година Ернест Гулбис. Всичко, до което латвиецът успя да се добере в мача, беше един тайбрек – в последния сет на срещата. Преди година, на същата фаза, Стаховски победи седемкратния шампион в турнира Роджър Федерер. Шампионът Анди Мъри пък отпусна само два гейма – 6:1, 6:1, 6:0 на словенеца Блаж Рола.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес