Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синер с изненадващи разкрития около допинг скандала и амбициозни планове за бъдещето

25 октомври 2024, 19:32 часа • 549 прочитания

Световният №1 Яник Синер сподели за трудностите, с които се е сблъскал, около допинг скандала, в който бе замесен. Както е известно, през март италианецът е дал две положителни проби за допинг, но от Спортния арбитражен съд отсъдили, че няма да подлежи на наказание. От Световната антидопингова агенция (УАДА) решиха да обжалват решението и съдбата на Синер е все така неясна. Случаят се превърна в една от най-коментираните теми през последните седмици. 

Яник Синер с откровен коментар на допинг скандала

В интервю пред Sky Italia Синер разказа как е преминал през този труден период: "Първоначално ми беше много трудно, защото не можех да говоря с почти никого за това. Беше много деликатен период, защото не знаех как би трябвало да се държа в такъв момент и с екипа ми бяхме изправени пред пълна неизвестност. Обикновено контролирам нещата, но сега нямах никаква власт над случващото се. Няколко седмици по-късно обаче се събудих и си казах: "Не съм направил нищо лошо." До голяма степен може да се каже, че всичко е приключило, тъй като решението на съдиите не зависи от мен.

Яник Синер

Най-трудно беше в самото начало, когато новината бе оповестена. Това, че се случи точно преди турнир от Големия шлем (US Open), направи ситуацията още по-сложна. След като новината излезе, реших да отменя тренировката си за следващия ден, защото хаосът на корта щеше да е огромен. Новината бе обявена във вторник, а първата ми тренировка след това бе в четвъртък вечерта. Всички камери бяха насочени към мен и екипа ми, чувствахме се много некомфортно. Постоянно гледах другите играчи и се опитвах да разгадая какво мислят за мен. Задавах си купища въпроси, за които нямах отговор."

Поуките от големия скандал 

Синер сподели, че случилото се му е помогнала да осъзнае кои са истинските му приятели: "Много е трудно да се подготвиш за турнир от Големия шлем по този начин. Убеден съм, че не съм направил нищо нередно, но в такива ситуации разбираш кои са приятелите ти. Някои играчи, които смятах за приятели, се обърнаха срещу мен, докато други, с които до този момент не бяхме особено близки, ме подкрепиха. Не бих казал, че създалата се ситуация е добра за мен, но определено ми помогна да осъзная много неща."

Синер ще гони още по-добро представяне през следващия сезон

В заключение, лидерът в ранглистата разкри целите си за следващия сезон: "Следващият сезон ще бъде по-различен, защото вече знам, че съм напълно способен да печеля най-големите турнири. Целта през 2024 г. беше да завърша годината като №1, което ще се случи. През следващия сезон ще се стремя да се развия както от физическа, така и от психологическа гледна точка и по-конкретно да намеря начин да запазя първото място, играейки възможно най-малко мачове. Както казах, вече съм наясно, че мога да печеля най-големите турнири, което е много сериозна крачка напред. Знам, че ще е много трудно да подобря постиженията си от настоящия сезон, но ще дам всичко от себе си и ще се надявам на най-доброто."

Следващият път, в който ще видим Синер на корта ще бъде на 28 октомври за Мастърс-а в Париж, където първата ни ракета Григор Димитров се нуждае от титлата.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес