Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новак Джокович - тенис кралят на Китай

13 октомври 2013, 14:20 часа • 58047 прочитания

6:1, 3:6, 7:6 (3) - Новак Джокович успя да спечели поредния изключително драматичен мач в кариерата си и не позволи на Хуан-Мартин Дел Потро да вземе първа титла от турнир от серията Мастърс. Победата за сърбина означава втора поредна титла в две поредни седмици в Китай.

Първи сет


Срещата започна отлично за Джокович, който явно внимателно беше анализирал какво се случи вчера в мача на Дел Потро с Надал и стъпи още в началото здраво на основната линия, играейки по ранно отскочила топка и не позволявайки на аржентинеца да разгърне убийствения си форхенд. Логично това доведе до пробив още в началото – от втори опит, като сърбинът го реализира с форхенд по диагонала, който едвам закачи линията, както се видя на „Ястребовото око”. След това Джокович се спаси на собствен сервис от 15:40, правейки два страхотни бекхенда в гейма по правата, единият от които беше при 30:40 и повеждайки с 3:0 гейма.

Впечатляващият старт на Джокович започна да се превръща в истински погром за Дел Потро, след като Новак успя да направи и втори пробив, отново благодарение на страхотно покритие на корта и агресивна, плоска игра както от форхенд, така и от бекхенд, като агресията започваше още от ретур. Вторият пробив стана факт от първи опит, а след това Джокович затвърди постигнатото с гейм на 15 – 5:0 гейма.

За Дел Потро сега важното беше да не допусне тотален  погром и той успя да запише гейм на честта, макар че отново Джокович имаше две точки за пробив, но този път не успя да се възползва заради точните удари на аржентинеца. Това, в крайна сметка, не промени крайният резултат в първия сет и Ноле затвори сета комфортно – 6:1 гейма.

В този първи сет Джокович вкара 78% първи сервис, спечели 78% от раизграните точки на първи сервис и 60% на втори сервис, реализира 13 печеливши удара и направи само 5 непредизвикани грешки, докато Дел Потро имаше само 56% първи сервис, едва 57% спечелени точки на първи сервис, нищожните 27% на втори, 7 печеливши удара и 6 непредизвикани грешки. Голямата мъка за аржентинеца беше бекхендът по правата на Джокович – Дел Потро бягаше на форхенд винаги, когато можеше, но за разлика от вчера, срещу Надал, сега Джокович контрираше чудовищния форхенд по обратния диагонал на аржентинеца с изумително силни и точни удари по правата.

Втори сет


Мъките на Дел Потро продължиха и на старта на втората част – той спечели сервис гейма си след две изравнявания и продължаваше да няма спечелен сервис гейм, без да му се наложи да се бори след 40:40. Последва обаче най-после очакваният по-слаб сервис гейм на сърбина – той направи три непредизвикани грешки, всичките след подхлъзвания и залитания, а при 15:40 Дел Потро закова ретур от форхенд по диагонала на линията, който Джокович нямаше как да контролира – 2:0 гейма за аржентинеца. Това се отрази позитивно на Дел Потро, който затвърди преднината си на 3:0 след първия си сервис гейм в мача, в който не му се наложи да минава през 40:40, завършвайки с ас нещата при 40:30.

Инициативата в мача вече беше сменила страните – Джокович едва успя да спечели първи сервис гейм в сета и то благодарение на две непредизвикани грешки на Дел Потро след 40:40, като Новак до този момент вкарваше само 27% първи сервис в тази част. За сметка на това аржентинецът отговори със сервис гейм на нула, в който Джокович отигра успешно топката само два пъти.

Ключов се оказа, за кой ли път, седмият гейм. Тогава Ноле повиши нивото си, изтиска две непредизвикани грешки от ракетата на Дел Потро и се стигна до ситуация 0:40 при сервис на арежентинеца. Отговорът – пет поредни точки, всичките след печеливши удари на Дел Потро или предизвикани грешки на Джокович. Това се оказа преломният момент и до края на сета двамата тенисисти си взеха сервис геймовете без проблеми, което позволи на Дел Потро да изравни сетовете – 6:3.

Във втория сет нивото на Дел Потро определено рязко се повиши – той вкара 72% първи сервис, спечели 83% от разиграните точки на първи сервис и 44% на втори, направи 12 печеливши удара и само 6 непредизвикани грешки. Джокович също имаше много добри показатели, с изключение на процента първи сервис – само 58 на сто, 64% спечелени точки на първи сервис, 50% на втори, 11 печеливши удара и 9 непредизвикани грешки.

Трети сет


Решителната част започна със сервис за Джокович и той моментално показа, че ще се бори докрай за титлата, нанизвайки три аса в първия си гейм. Дел Потро обаче отговори с неотслабващата си мощна игра и набързо изравни геймовете, демонстрирайки, че също е готов да воюва за трофея.

Първият сериозен сблъсък дойде в сервис гейм на Дел Потро – при 2:1 гейма за Ноле се стигна до 40:40, но аржентинецът изигра две страхотни точки и въпреки изумителната защита на сърбина, геймът беше за Дел Потро. А веднага след това, при 2:2, Дел Потро навакса изоставане от 40:15 и стигна до шанс за пробив, след като Джокович първо взе крайно грешното решение да играе къса топка, после пак се подхлъзна, а накрая аржентинецът го хвана с мощен удар в крачка, изтика го в защита и спечели точката. Отговорът – три поредни точки за Ноле, който започна серията с мощен първи сервис и не допусна пробив – 3:2.

Адреналинът се покачваше, тенисът ставаше все по-жесток – 15:40 на сервис на Дел Потро и аржентинецът отново демонстрира здрави нерви, печелейки четири поредни точки след агресивна игра и могъщ форхенд, който Джокович така и не успя да контрира – 3:3. Всъщност от първия сет насам Ноле не успяваше да закове марковите си бекхенди по правата, които да неутрализират свирепия форхенд по диагонала на Дел Потро.

Неприятностите за грамадния аржентинец обаче ставаха все по-големи – при 5:4 гейма за Джокович световният номер две стигна до два мачбола на сервис на Дел Потро. Последва обаче аут на ретура при втори сервис на аржентинеца, след това плитък ретур на първи сервис на Дел Потро и критичната ситуация беше спасена.

Логично след толкова драма и здрави нерви, показани и от двамата, се стигна до „бърза смърт” – тайбрек. Първият минипробив беше в сметката на Джокович – за 2:1 точки, след поредната изумителна защита от страна на сърбина, който върна поредица тежки удари на Дел Потро и го принуди да сбърка. Последва евтина грешка на Ноле, който прати лесна топка в мрежата и минипробивът беше върнат. Джокович обаче отдавна е доказал, че е замесен от шампионско тесто – доказа го и в шестата разиграна точка, когато след ново дълго разиграване пръв натисна спусъка и с форхенд по обратния диагонал пак поведе с минипробив – 4:2. Последа и феноменално стоп воле на Ноле за 5:3, а след непредизвикана грешка за Дел Потро Джокович стигна до нови три мачбола поред. Още при първия Ноле отпусна ръцете и наниза бекхенд по правата, който Дел Потро нямаше как да достигне – 7:3 точки за Джокович, който защити титлата си в Шанхай.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес