Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новак Джокович достигна за втори път до финала на "Ролан Гарос"

06 юни 2014, 16:47 часа • 14228 прочитания

Световният номер две Новак Джокович успя да достигне за втори път финала на „Ролан Гарос” и в неделя, 8 юни, ще има възможност да се превърне в едва четвъртия тенисист в историята, печелил всеки един турнир от „Големия шлем”, откакто четирите състезания се играят на различни настилки. Днес Джокович надделя с 3:1 сета – 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 над приятната изненада на тазгодишния турнир в Париж Ернест Гулбис и очаква победителя от срещата между Рафаел Надал и Анди Мъри.

Първи сет


Началото определено  беше по-трудно за Джокович – в първия си сервис гейм той трябваше да наваксва от 0:30, а във втория се стигна до 15:40 след като Ноле нареди пет поредни грешки от бекхенд от началото на мача. Сърбинът обаче се спаси, най-вече заради наивната игра на Гулбис, който сбърка два пъти поред на ретур и направи и груба грешка от рутинен бекхенд при равностойна позиция.

След тези начални неволи Джокович имаше отличен шанс да вземе инициативата с пробив в петия гейм на сета – и го стори, макар и чак от четвърти опит. Преди това Гулбис оцеля след грешка на Ноле при къса топка, както и след разиграване от 17 удара, при което латвиецът хвана страхотни ъгли и обезсили сърбина плюс печеливш удар от форхенд.

Пробивът вкара Джокович в добър ритъм и той набързо приключи сета, като дори го стори след нов пробив. При това пробивът дойде, след като Ноле „опрости” един сервис в аут на Гулбис и реално спечели цели три точки, ако броим и този начален удар, при дюс в сервиса на латвиеца – 6:3 за сърбина.

Втори сет


Тази част започна със силно представяне на сервиращите, като това положение се запази до 2:2 гейма. Тогава Джокович беше изправен пред 0:30 в подаването си, но благодарение на по-голямата си стабилност не допусна Гулбис да го постави под напрежението да отразява точки за пробив.

Ключовият момент настъпи в осмия гейм, когато Ноле заложи на сигурността, а винаги непредвидимият Гулбис съвсем предвидимо се самоуби след два неразумни опита да атакува рано в разиграване, довели до 0:30, а след това при 30:40 набързо блъсна бекхенд в аут от рутинна позиция. Съответно Ноле затвори сета на свой сервис, макар че Гулбис успя да изравни от 40:15 след два светкавични печеливши удара, но след това дойдоха очакваните и резонни грешки от ракетата му – отново 6:3 на сметката на Ноле.

Трети сет

Изправен до стената, Гулбис вече трябваше да търси обрат от 0:2 сета и заигра доста агресивно, което му донесе точка за пробив във втория гейм на третата част. Джокович обаче се спаси след невероятно прецизен форхенд по диагонала и не допусна да изтърве нишката на мача.

Гулбис продължи да се бори и имаше своята възможност в шестия гейм. Тогава Джокович допусна от 40:0 на свой сервис да се стигне до точки за пробив – при това две, но и в двата случая нетърпеливият латвиец твърде прибързано опита атаки по правата, и от бекхенд, и от форхенд.

Видимо обаче Гулбис вече беше в подем, най-вече заради подобрения си и същевременно агресивен ретур и в крайна сметка взе своето в осмия гейм. Тогава Джокович пак се забърка в неприятности, този път под формата на 15:40 и вече прошка нямаше – с мощен бекхенд по правата латвиецът проби и си осигури възможност да сервира за сета. И там грешка нямаше, макар че нещата не започнаха добре – 15:30, но след това гръмотевичният сервис на Гулбис сработи и той затвори сета с познатия резултат – 6:3.

Четвърти сет


На старта на тази част направи впечатление, че Гулбис започна да се държи за кръста и да прави гримаси от болка. Нещата явно изглеждаха сериозно, защото при един сбъркан бекхенд по правата латвиецът ядосано се удари един-два пъти с юмрук отстрани по кръста. А точно в този момент Джокович се добра до 15:40 на начален удар на латвиеца и пробивът стана факт след бърза непредизвикана грешка на Гулбис – 2:0 гейма за Ноле.

Крайно изненадващо с оглед проблемите на Гулбис обаче Джокович допусна мигновено връщане на пробива, след като на практика сам се проби заради отпускане и нехарактерни непредизвикани грешки. От яд Ноле даже счупи ракетата си.

Все пак на всички беше ясно, че Джокович е по-добрият играч и е въпрос на време той отново да поеме нещата в свои ръце. Това стана в най-подходящия момент – при 4:3, когато Ноле стигна до точка за пробив, последва разиграване и Гулбис изкара бекхенда по правата в аут в невъзможността си да се справи със солидната игра на Джокович. Оттук нататък вече беше лесно – рутинен сервис гейм на нула и победа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес