Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хюит безмилостен в Сидни и първа титла за годината

05 януари 2014, 13:45 часа • 18403 прочитания

Страхотен старт на сезона за австралиеца, победа пред своя публика и първа титла от 2010г. насам. Това е равносметката за Лейтън Хюит след днешната страхотна победа над Роджър Федерер след 6-1 4-6 6-3.

Последната титла на Роджър бе преди половин година в Хале, а отново в германския град, но през далечната 2010 г., Хюит спечели последния си трофей, и то отново след победа именно над швейцареца. Към това се прибавя  и съперничеството между двамата, започнало преди цели 15 години и преди днешния ден показващо сериозно предимство на Федерер от 18 победи и 8 загуби.

Австралиецът започна вихрено, печелейки първите два гейма на финала, след това Федерер задържа подаването си, но дойде ред на серия от още четири гейма в сметката на "Ръсти" и сет под бурните аплодисменти, скандирания и песни на ентусиазираните австралийци. В тези моменти Хюит буквално летеше по корта, а в същото време противникът му се отличи с много, много грешки - 22 за 27 минути игра.

Във втория сет Федерер се опомни и постепенно изравни играта, но тогава дойде ред на Хюит да затвърди думите си преди началото на финала, а именно: "Обичам битката! Тук на корта е истинският тест. На него се изправяш срещу противник и битката е един на един. Точно това обичам в тениса. Един ден ще се откажа от този спорт, но дотогава ще изстискам абсолютно всичко от себе си."

При 2-2 гейма гръмотевичен форхенд уинър, последван от мощно "C'mon" доведе до първия брейкбол пред Федерер, но той бе спасен с уникално воле от страна на австралиеца. При 4-3 ефектен минаващ удар от форхенд даде на Хюит шанс за пробив, който ако бе реализиран, щеше да го постави в ситуация, в която да сервира за победата, но отговорът на Федерер бе печеливша атака и два поредни аса. Това бе и повратният момент в сета - Роджър измъкна този толкова важен гейм, в следващия успя и да пробие, а при 5-4 започна гейма с три поредни аса и го завърши с мощен форхенд уинър.

Федерер имаше предимство и на старта на третата част, а Хюит отрази цели четири брейкбола и след над 10-минути битка успя да спечели откриващия гейм. Малко по-късно, при резултат 2-1, австралиецът нанесе своя удар, възползвайки се от няколкото грешки на противника си и на свой ред играейки изключително стабилно. Пробивът бе факт и Хюит поведе с 5-2. Федерер успя да спечели гейма си, но в следващия Хюит бе просто перфектен, определяйки победителя, информира TennisKafe.com.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес