Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Australian Open 2014: Джокович мечтае за среща с историята

12 януари 2014, 00:01 часа • 46202 прочитания

Нова година едва започна, но за тенис феновете предстои първото голямо представление от четирите най-големи в света на играта с жълтата топка – Australian Open. Героите са отпочинали и жадни за бляскава слава, но само един ще вдигне купата от състезанието, което започва на 13-ти януари. Кой ще е той – дойде ред да погледнем какво е положението при мъжете.

Българското участие


Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров вече постигна нещо историческо – за пръв път България има толкова високо поставен тенисист в турнир от Големия шлем. Григор влиза в Мелбърн като номер 22 и се изправя срещу номер 95 в света Брадли Клан, който не би трябвало да му е проблем. Проблем обаче изглежда формата на Григор преди Мелбърн – три загуби в четири мача, като отново основна слабост изглежда нестабилността от бекхенд. Димитров определено е поналял маса и е доста по-пъргав по корта, но дори в демонстративен турнир, какъвто беше „Куйонг Класик”, загубите оказват влияние върху увереността. А психиката е особено важна в тениса – тя прави разликата между добрите, много добрите и най-добрите.

Все пак, въпреки някои негативни сигнали, Григор има време „да влезе” в турнира, предвид и факта, че новият му треньор Роджър Рашийд със сигурност ще има грижата за по-добрата му тактическа подготовка за мачовете. След Клан българинът вероятно ще играе с ветерана Йен-Хсун Лу, който може да е крайно опасен съперник. Тенисистът от Тайпе стигна до финал в Оукланд през тази седмица, където загуби в два тайбрек сета от гиганта Джон Иснър. В трети кръг Григор би играл най-вероятно с Милош Раонич, а на осминафинал, дай Боже, би се изправил най-вероятно срещу Хуан-Мартин Дел Потро.

Прогноза: Втори кръг/Осминафинал

Фаворитите:

Новак Джокович


Номер две в световната ранглиста с право може да бъде наречен Кралят на Мелбърн. Тук Джокович има четири титли, три от които в последните три години т.е. той е действащ шампион. Ноле държи рекорда за най-много титли от турнира в Оупън ерата – четири, заедно с Роджър Федерер и Андре Агаси. И тази година той може да го счупи – и много малко ще са хората, които биха заложили, че сърбинът няма да е минимум на финал, а Actualno.com не е сред тези смелчаги.

Жребият се оказа благосклонен за сърбина – той започва със словака Лукаш Лацко, а първият му по-сериозен и постоянен противник би бил евентуално Станислас Вавринка на четвъртфинал. През миналата година двамата играха на два пъти на турнири от Големия шлем – тук, в Мелбърн и в Ню Йорк, като и двата мача завършиха 3:2 сета в полза на Джокович. Мачът в Австралия беше особено драматичен, като Вавринка беше на косъм от сензацията на осминафинал, но загуби с 10:12 гейма в петия сет. На полуфинал Ноле би играл вероятно с някой измежду Давид Ферер и Томаш Бердих, а на финал – е там ще видим след две седмици, макар че кандидат номер едно изглежда Рафаел Надал.

През тази година Джокович избра да не се пуска на подготвителни турнири преди Мелбърн, като игра единствено на демонстративното състезание в Абу Даби „Мубадала”, където в стил взе трофея след победи над Жо-Вилфред Цонга и Давид Ферер с по 2:0 сета. Затова очакванията са сърбинът да е свеж и готов за битка на любимите си кортове – „Род Лейвър Арена” и „Хайсенс”.

Прогноза: Шампион

Рафаел Надал


Номер едно в света се завръща в Австралия, след като през миналага година пропусна турнира заради контузия. Сега Рафа идва, за да защитава реномето си на най-силен на планетата и да се опита да стане първият играч в Оупън ерата, който е печелил поне по два пъти всеки от турнирите на Големия шлем, но изобщо няма да му е лесно.

Надал спечели подготвителния турнир в Доха, но не убеди с играта си, че е във формата от лятото на миналата година. Испанецът загуби сетове срещу играчи като Тобиас Камке и Петер Гойовчик, а на финала трябваше да се потруди доста, за да сломи Гаел Монфис отново с 2:1 сета. Номер едно в света показа колебания от основна линия, като често отстъпваше територия, но пък сервисът му беше доста стабилен и го извади в трудни моменти, а освен това на мрежата игра перфектно – малко нетипично за него. В Австралия обаче Надал се пооплака, че кортовете са по-бързи от обичайното, а това не е по вкуса му, макар той да е печелил много големи титли на бързи настилки. С една уговорка обаче – печелил е, когато е бил в перфектна форма, а сега не е така.

Жребият също не е благоприятен за Рафа – той започва срещу представителя на домакините Бърнард Томич, в трети кръг най-вероятно ще има мач отново срещу енергичния и експлозивен Монфис, а на осминафинал нищо чудно Рафа да излезе срещу Лейтън Хюит. Никой от тези играчи не е способен да бие Надал в три от пет сета, но поредица от мачове срещу тях ще поизмори със сигурност испанеца – особено при мач с Хюит, който ще е във вечерна сесия, пред пълен корт и в който любимецът на домакините ще се бори до последната топка. Всичко това си е предпоставка за неприятности, защото на четвъртфинал Надал много вероятно го чака мач срещу Хуан-Мартин Дел Потро. А това вече ще е голямо изпитание – аржентинецът е побеждавал Надал на Голям шлем, при това с 3:0 сета – през 2009 година на US Open. На полуфинал пък Надал като нищо ще се изправи срещу Анди Мъри или Роджър Федерер, като вторият вариант със сигурност е предпочитан от световния номер едно, а за десерт 99% го чака Новак Джокович.

Прогноза: Четвъртфинал/Финал

Неизвестните величини:

Анди Мъри


Шотландецът се завръща на голямата сцена след операция в гърба и засега не дава индикации, че е в оптимална форма. Той загуби рано-рано в Доха, при това след буквално срамен обрат от Флориан Майер, след като водеше с 6:3 и 3:0. Мъри загуби и от Хюит в два тайбрек сета на „Куйонг Класик” и тези му мачове поставят под въпрос дали той ще може да поддържа константно силно ниво на сервис в най-важните си мачове. Защото всички знаят – дори и в оптимална форма, вторият сервис на Мъри е уязвим, какво остава ако формата не е оптимална.

Световният номер 4 обаче не може да се оплаче откъм жребий – той започва с японеца Го Соеда, а до осминафинал няма реално силен съперник. Там обаче много вероятно ще го чака Джон Иснър или Филип Колшрайбер, като и двамата обичат да играят агресивно и това ще постави на изпитание свикналия често да се отбранява Мъри, особено когато не се чувства физически в оптимална форма. А на четвъртфинал – е, там всички фенове на тениса биха искали да има мач между шотландеца и Роджър Федерер, но е много вероятно Жо-Вифред Цонга да е противник на Мъри, което също няма да е приятен мач.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Хуан-Мартин Дел Потро


Към момента аржентинецът е единственият играч, който на Голям шлем може да постави под много сериозно напрежение вечните фаворити Надал и Джокович. Разбира се, за целта той трябва да е в добра форма – а изглежда това е така, тъй като Дел Потро спечели титлата в Сидни, при това с истински разгром на финала срещу Бърнард Томич – 6:3, 6:1.

Жребият отреди на Дел Потро да е в частта от схемата, където се намира Рафаел Надал. При това аржентинецът е много близо до Рафа – в неговата четвъртина, т.е. могат да играят на четвъртфинал. Последният мач между двамата беше на Мастърса в Шанхай, където на полуфинал Дел Потро съкруши Надал в два сета, а тогава особено впечатляващо беше представянето на Хуан-Мартин във втория сет при шансовете за Надал да направи обрат. Аржентинецът не трепна и демонстрира както железен сервис, така и железни нерви. И ако действитлено условията за игра са по-бързи от обичайното за Мелбърн, то Дел Потро е възможно най-тежкият противник за Надал на четвъртфинал.

Аржентинецът започва с американеца Райн Уилямс, а в трети кръг може да се получи мач-атракция с Беноа Пер. На осминафинал пък всички български фенове се надяват Дел Потро да срещне Григор Димитров.

Прогноза: Финал/Четвъртфинал

Приятните изненади:

Жо-Вилфред Цонга


Французинът е винаги опасен противник, а в Мелбърн той е постигал най-добрите си резултати в кариерата си на Голям шлем – финал през 2008 година, полуфинал през 2010 година. Цонга показа добра форма в подготовката за Мелбърн – оказа съпротива на Джокович на демонстративния турнир в Абу Даби и спечели световното първенство за смесени отбори Хопман Къп.

Французинът започва в Мелбърн с ветерана Филипо Воландри, а в трети кръг ще срещне един измежду Марин Чилич и Жил Симон, които най-вероятно ще играят помежду си във втори. На осминафинал феновете очакват мач между Цонга и Федерер – през миналата година французинът победи Роджър на „Ролан Гарос”, а преди три години стана първият в историята, който обърна Федерер на Голям шлем след като швейцарецът води с 2:0 сета – при това на „Уимбълдън”. Сега Цонга загуби демонстративен мач срещу Федерер в Мелбърн в началото на седмицата, но дори „по сценарий” на Роджър му се наложи да се потруди, а в състезателен мач Цонга едва ли ще отпуска аванти. Още повече, че Цонга има да си връща за миналата година - тогава на четвъртфинал тук той загуби с 2:3 сета от Федерер.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Томи Хаас


Германският ветеран попадна в потока на схемата, където всеки искаше да бъде – третата четвъртина. Там, до полуфинал, няма как който да е тенисист да срещне някой измежду Надал, Джокович, Мъри, Федерер, Дел Потро. Това е частта на Давид Ферер и Томаш Бердих, като очакванията са че някой измежду двамата ще стигне полуфинал. Хаас обаче е един от играчите, които могат да объркат тези сметки. Германецът е по-близо до Бердих и двамата биха се засекли на осминафинал. В преките двубои досега резултат им е 2:2 победи.

През миналата година Хаас изигра впечатляващ сезон – 35-годишният ветеран за малко не влезе в топ 10 на света. В Австралия Хаас играе най-силно от турнирите на Големия шлем – германецът има три полуфинала в Мелбърн. Не е ясно обаче каква точно е формата на Хаас – той изигра само един мач преди Australian Open, губейки с 4:6, 4:6 от талантливия Джак Сок в Оукланд. Сега Хаас започва с Гилермо Гарсия-Лопес в атрактивна битка на бекхенди с една ръка, а до мач с Бердих на осминафиналите германецът има един по-сериозен противник – евентуално Кевин Андерсън в трети кръг.

Прогноза: Осминафинал/Полуфинал

Потенциалното разочарование:

Роджър Федерер


Десет години гениалният швейцарец беше основен фаворит в почти всеки един турнир, в който вземаше участие, но годините не прощават на никого. Федерер е вече на 32 и пикът на кариерата му определено отмина, колкото и да тъжат милионите му фенове.

Статистически Роджър все още е Кралят на Големия шлем, но в 3 от 5 сета той е способен да нарани „смъртоносно” някой от топфаворитите като Джокович и Надал само на коварна и бърза настилка като тревната т.е. на „Уимбълдън”. През миналата година Федерер преживя най-тежкият си момент от десет години насам – сезон само с една титла, в Хале и едва две победи срещу играч от топ 5 – и двете срещу Дел Потро в края на годината, на Мастърса в Париж и на Финалния Мастърс на осемте най-добри.

През тази година Федерер отново опитва промени – в подготвителния турнир в Брисбейн той игра с ракета с по-голяма глава, за да стабилизира бекхенда си. Дори на много бързата настилка там обаче във финала срещу Хюит лъсна слабостта от тази страна на Роджър – на сравнително по-бавния сервис на австралиеца Федерер сбърка доволно количество ретури, а ако срещу него има някой с по-тежък или коварен сервис? Такива не е като да няма – жребият изправя Федерер в първи кръг срещу австралиеца Джеймс Дъкуърт, но в трети кръг най-вероятно ще дойде Фернандо Вердаско. Испанецът е крайно непостоянен, но точно в Австралия е най-силното му представяне в кариерата – полуфинал през 2009 година, когато загуби с 2:3 сета срещу Надал във френетичен мач. Вердаско е левичар и сервисът му ще тества в пълна мяра бекхенда с една ръка на Федерер. А на осминафинал Федерер най-вероятно ще срещне енергичния Жо-Вилфред Цонга или Жил Симон – съперник, който винаги е затруднявал швейцареца дори в най-силните му години. Четвъртфиналът пък би бил най-вероятно с Анди Мъри, а полуфинал – с Надал или Дел Потро.

Прогноза: Осминафинал/Трети кръг

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес