Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

19-годишна тенис надежда наказа и изхвърли Надал от "Уимбълдън"

01 юли 2014, 21:12 часа • 27178 прочитания

Сензацията на „Уимбълдън” е факт – 19-годишният Ник Киргиос елиминира на осминафинал световния номер едно Рафаел Надал след победа с 3:1 сета – 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3. Така Киргиос стана първият тийнейджър, който побеждава Надал в турнир от Големия шлем. Освен това за пръв път от 1992 година насам играч извън топ 100 на света печели срещу действащия световен номер едно. Победата дава шанс и на Джокович да стане пак номер едно - ако спечели титлата. В следващия кръг, на четвъртфинал, Киргиос ще играе с друг млад, но вече утвърден тенисист – Милош Раонич.

Мачът се превърна в невероятна драма, след като младият австралиец от гръцки произход показа тениса на живота си дотук в кариерата си, особено от сервис. Точно гръмотевичният начален удар мъчеше Рафа, който не можеше да намери ритъм срещу това чудовищно представяне на Киргиос на сервис.

В първия сет Надал имаше повече проблеми на сервис и трябваше на три пъти да минава през дюс, за да взима подаванията си, като Киргиос можеше да вземе частта и без тайбрек. В крайна сметка се стигна до такъв и там Надал поддаде – 7:5 точки за Киргиос.

Втората част се развиваше отново в сценарий за тайбрек, но Надал вече успяваше да внесе повече напрежение при Киргиос. И при 6:5 гейма за световния номер едно той успя да пробие, след като Киргиос не успя да вкара константно първи сервис, а подсечените удари на Рафа най-после го хванаха в крачка.

И когато повечето тенис фенове очакваха безпроблемен обрат на Надал, Киргиос показа изключителен характер. Той стисна зъби, удържа през третия сет подаването си и вкара нещата в нов тайбрек. И там, учудващо, Надал пак поддаде – на два пъти той изостана с минипробив, но имаше късмет, че младокът от Австралия играеше нетърпеливо в следващото разиграване и връщаше световния номер едно в тайбрека. При 6:5 точки обаче Киргиос събра смелост и накова размазващ ретур от форхенд на втория сервис на Надал, който испанецът не успя да обърне по правата – 7:5 точки и във втория тайбрек на мача за Киргиос.

Нещата станаха много сериозни за Надал в четвъртия гейм на мача, след като Киргиос го издебна и с няколко много силни плоски удара го вкара в неприятности. И логичното, макар и супер изненадващо, се случи – Киргиос проби след мощен форхенд по правата, който Надал само подпря и изкара далеч в аут. Това се оказа решаващият момент, след като оттук насетне Киргиос удържа нервите и сервиса си и завърши мача с гейм на нула, за да постигне най-голямата си победа в кариерата.

Колкото до характера и упоритостта на Киргиос ето и нещо, което го илюстрира - в мача му от втория кръг срещу Ришар Гаске той направи обрат от 0:2 сета, като спаси девет мачбола, за да спечели с 10:8 гейма в петия сет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес