Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Търговище помагат на роми да бъдат по-добри родители

20 януари 2016, 12:16 часа • 3235 прочитания

Професионалисти ще подпомагат ромски семейства в Търговище за по-добро здраве и образование на децата им. Това става благодарение на проект на Клуба на Нестопанските организации, който ще продължи 18 месеца в град Търговище и три от близките села с компактно население от малцинствата - Голямо Ново, Подгорица и Давидово.

25 бременни жени от тези населени места, които са здравнонеосигурени ще получат подкрепа до раждането на децата си, а след това още половин година акушерка ще подпомага на майките в грижите за новородените, посочва Topnovini.bg.

„Успоредно с индивидуалната подкрепа ще проведем училище за бременни и училище за родители, в които освен неосигурени, могат да се включат и други жени от населените места. За своевременно установяване на заболявания ще проведем скрининг на всички деца до 7 години, а педагог ще работи със семействата за ранното включване на децата в образователната система”, обясниха от неправителствената организация.

От Клуба допълниха, че основната цел на проекта е да се приложи иновативен подход за подкрепа на семейства от ромската общност, съчетаващ социални, здравни и образователни услуги, предоставяни в семейна среда от екипи, включващи срециалисти от различните области и представители на местната общност.

Очакванията са децата от 0 до 7 години да получат по-добри комплекни грижи от най-ранна възраст, за да могат да растат здрави и да се развиват съобразно индивидуалните си качества, а родителите да бъдат по-добре подготени за своите отговорности.

„Искаме също така да „заместим“ отсъствието на държавата в осигуряването на основни права на част от българските граждани, гарантирани от Конституцията на страната, по отношение достъпа до здравни, социални и образователни услуги”, обясниха от екипа на проекта. Той включва социален работник, медицински специалисти, местни общностни медиатори, педагог, психолог.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес