Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търговище с процедура за „умен град“ и подсистема за интелигентен транспорт

12 февруари 2019, 17:10 часа • 6017 прочитания

Община Търговище обяви процедура за въвеждане на система за електронно наблюдение на метеорологичните промени в града с подсистема за интелигентен транспорт.

Общата стойност на поръчката е 180 000 лева без ДДС. Част от планираните за целта средства са заложени в капиталовата програма на общината, които са на стойност 30 000 лева. 

Кметът Дарин Димитров анонсира бъдещата поръчка, когато отчете третата година от своя мандат, но тогава тя бе съвсем бегло спомената.

В края на януари секретарят на общината Миглена Стоянова е цитирана от радио „Шумен“ да казва, че първоначално ще бъдат монтирани две станции за автоматично измерване, които ще са разположени на сградата на кметството в кв. "Въбел" и в центъра на Търговище. Тя допълва, че ще започнат с няколко замервания – на фини прахови частици, радиационен фон, движение на въздуха, влажност, температура, а впоследствие ще направят всичко възможно да бъдат добавени и други показатели, които биха били специфични за района.

„Впоследствие ще се опитаме да направим надграждане на тази система с обявяване на свободни паркоместа, примерно културен афиш на общината, наистина една система на умен град (smart city), в който хората да имат достъп до различна информация“, пояснява още Стоянова.

На 8-ми февруари в Агенцията за обществени поръчки е публикувана процедурата. В документа са посочени множество опции, които системата трябва да осигурява като данни и свързаност.

Спечелилият участник трябва да осигури допълнителни модули за развитие и надграждане на системата с пряко отношение към опазване на обществената сигурност, реда и защита на здравето, сигурността на населението или подобряване градската среда

Той трябва да осигури системи за: мониторинг на движението в града, задръствания, преброяване на времето за пътуване, преброяване и класификация на трафика; мониторинг на трафик контролерите на светофарните кръстовища чрез управление и администриране на кръстовища и създаване на трафик сценарии, управлявани дистанционно; мониторинг на обществения транспорт, визуализация на закъснението спрямо разписанията, показване на трафик мрежа, информация за интелигентни автобусни спирки, система за обществен транспорт; Информация за заети и свободни паркоместа, паркинг с възможност за извличане на статистически данни; модул за пътнотранспортни произшествия, затваряния на улици и информация за алтернативни пътища; модул за пътни знаци с променливо съдържание VMS с възможност за интелигентни сценарии; модул за мониторинг при събиране на отпадъците чрез свързване на интелигентни контейнери за сметопочистване; мониторинг на уличното осветление, оценка на енергоспестяващите мерки при индивидуална и групова експлоатация чрез интелигентни сценарии; мониторинг на зарядни станции за електромобили с информация за наличност и заетост и оперативен изглед на зарядното устройството; модул за видеонаблюдение; модул за разчитане и записване регистрационни номера на МПС с анализ и създаване на списъци; модул за споделяне на велосипеди чрез проследяването им и отчитане на свободни велосипеди.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес