Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва кандидатстването за преход към алтернативни форми за отопление в Стара Загора

16 януари 2020, 13:05 часа • 2367 прочитания

Кандидатстването по пилотната фаза за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата в Стара Загора ще се осъществява от 20 януари до 20 март 2020 година, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. 

Интегрираният проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN по Програма LIFE на Европейския съюз цели да се намали количеството на фините прахови частици (ФПЧ), които са основен проблем на качеството на въздуха в България. 

По пилотната  фаза на проекта се предвижда да бъдат подменени отоплителните уреди на 80 старозагорски домакинства. Одобрените кандидати за участие ще получат безвъзмездно доставка и монтаж на новото отоплително оборудване. Демонтажът на съществуващото, работещо на дърва/въглища, изнасянето му, както и предаването му за рециклиране също ще са безплатни.

Пилотната схема предвижда и петгодишна гаранция и гаранционен сервиз на доставените и монтирани нови уреди, при условие, че одобреният кандидат спазва изискванията за правилна експлоатация, поддръжка и годишна профилактика. Заложен е и годишен технически профилактичен преглед на доставеното ново отоплително оборудване - еднократно в периода след първия отоплителен сезон и преди втория. Одобрените ще получат и инструкции за експлоатация и поддръжка и ще бъдат обучени при доставката. 

Всички останали разходи - изграждане/ремонт на вътрешна инсталация за отопление на водна риза, разходи за изграждане и присъединяване към външна инсталация за свързване към централната газопреносна мрежа, както и други разходи, свързани с газификацията на имота, са за сметка на кандидата. 

В поканата за кандидатстване подробно са описани всички изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи, критериите за оценка и класиране, както и цялата необходима информация. 

Подаването на документите за кандидатстване ще се извършва всеки работен ден - от 9:00 часа до 17:30 часа, в Центъра за прием на документи на община Стара Загора на адрес: гр. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ 107, партер. Гражданите могат да задават въпроси по електронен път и на следния адрес: m.g.georgieva@starazagora.bg 

Одобрените за участие в пилотната схема за прогнозната дата за сключване на договора, която зависи от графика на доставка на отоплителните уреди, ще бъдат своевременно информирани. Целта е сключването на договорите да се осъществи преди началото на отоплителния сезон. 

Замърсяването на въздуха с ФПЧ най-често е резултат от използването на твърдо гориво за битовото отопление през зимата и емисиите на вредни вещества от автомобилния транспорт. Проектът предвижда в Стара Загора да се подменят отоплителните уреди на 1037 домакинства, което ще се извърши в две последователни фази. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес