Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Временна комисия се опитва да разреши строителството в "Бедечка"

04 април 2017, 20:04 часа • 1567 прочитания

Временна комисия в Общинския съвет в Стара Загора се опитва да разреши строителство в парк "Бедечка", предупреждава в позиция гражданското сдружение "Да запазим Бедечка".

Преди половин година Общинският съвет почти единодушно прие предложението на кмета да се запази в максимална степен парка. Вече е готов и устройственият план, който предвижда максимално количество зелени площи. Две комисии в парламента с единодушие приеха и мораториум за строителство в Бедечка.

Сега обаче е създадена временна комисия в Общинския съвет, която да изработи варианти, в които парчета от парка се определят за застрояване. Това противоречи на решението на същия този общински съвет – да се запази паркът максимално, коментират гражданите. "Дневник" изпрати запитване до общината в Стара Загора за целта на временната комисия и как тя ще спази гласуваното решение за максимално запазване на парка.

Първото заседание на комисията е било този вторник, а темата е била колко ще струва отчуждаването на намиращите се в "Бедечка" частни имоти, разказват от гражданското сдружение.

"По-важният въпрос обаче е колко ще струва изграждането на цялата инфраструктура за предвидения там нов квартал", посочват те и коментират, че отчуждаването на някои имоти, за да се запази паркът, е в угода на целия град, а изграждането на инфраструктура на цял нов квартал е единствено в угода на собствениците и ще излезе от общинския джоб.

По думите на защитниците на зелената площ, ако паркът не бъде запазен, на мястото се предвижда основен булевард, кръгови движения, мостове, няколко километра вътрешноквартални улици, както и цялата подземна инфраструктура заедно с комуналните услуги. По предварителни разчети на разработчиците на плана за спасяване на парка – архитекти-урбанисти, само за най-гъсто залесената част на парка и без прокарване на булевард цената на инфраструктурата достига до 25 млн. лева.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес