Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старозагорските съветници решиха: "Бедечка" ще е парк, ще се преговаря със собствениците за обезщетяване

27 юни 2019, 13:20 часа • 3048 прочитания

„Нашите решения са последователни и са в синхрон с гражданите на Стара Загора“, каза днес кметът Живко Тодоров по повод одобрения с 35 гласа "за" от общинския съвет проект за подробен устройствен план (ПУП), с който се изменят Плана за регулация и Плана за застрояване на територията на парк/квартал „Бедечка“. Тъй като мнозинството старозагорци искат зеленина и парк в тази част на града, с приемането на ПУП-а общината вече ще има правно основание да започне преговори за обезщетяване на собствениците, коментира още Тодоров.

Сред 50-те решения, които съветниците на Стара Загора взеха на днешната си сесия е и внесеното преди броени дни предложение общинската администрация и „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД да кандидатстват с проектно предложение по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух на Оперативна програма (ОП) „Околна среда 2014-2020 г.”. Проектът ще позволи да се получи финансиране за доставка на електрически автобуси за нуждите на обществения транспорт и да се изграждат зарядни станции. 45 милиона лева е общият размер на безвъзмездната финансова помощ за Стара Загора, която е една от 11-те общини, които са бенефициенти по процедурата „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух”. По време на заседанието на общинския съвет стана ясно, че общината ще осигури за проекта 18 милиона лева е размерът записна заповед, които ще бъдат възстановени след приключването на проекта. Според ресорния заместник-кмет Йордан Николов работата за подобряване на качеството на въздуха в Стара Загора е изключително важна, макар че през последните две години не са отчитани превишения на нормите. Той уточни, че ще се изготви и нова транспортно-маршрутна схема, с която максимално да се покрият нуждите на пътуващите.  

Старозагорските съветници приеха и промяна по общинския бюджет, с която се преразпределят средства от обекти, които ще се изпълнят по-късно през годината, и от обекти, приключени на по-ниска стойност от предвиденото, към такива, за които е нужно неотложно финансиране. Основната част от преразпределените разходи ще се използват за авансовите плащания по договорите за обекти за изграждането на ВиК-мрежа в кварталите „Самара“ 1 и 2 и за реконструкция на водопровода от „Долен Беш бунар“. Част от средствата ще се използват за изграждане на асансьор на газово отопление и климатична система в Центъра за даровити деца. С друга ще се подменят газовите котли в спортна зала „Берое“ (БСФС), в залата за баскетбол ДЗУ, в сградата на общинското „Инвеститорско звено“, в Средно училище (СУ) “Христо Ботев“ и ще се газифицира обновената Детска градина N 2 „Зорница“.

С промяната в общинския бюджет ще се изграден нов по-голям общински приют за безстопанствени животни. Функциониращият от 2004 г. приют в кв. “Зора“ работи в съответствие със законовите разпоредби и националните програми, но е с малък капацитет и има множество жалби от жителите на квартала. Предвидени са средства за разширение на Гробищния парк в село Хрищени, за допълнителни дейности по ремонта на физкултурния салон на СУ „Васил Левски“ и за дейности по други обекти.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес